Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstadsbor ordnar picknick mot kärnkraft

Simon Gripenberg och Christine Furu ordnar en picknick mot kärnkraft i Jakobstad.
Simon Gripenberg och Christine Furu ordnar en picknick mot kärnkraft i Jakobstad. Simon Gripenberg och Christine Furu ordnar en picknick mot kärnkraft i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist simon gripenberg

På torsdag ska statsrådet fatta beslut om tillstånden för Fennovoimas kärnkraftsbygge. Samma dag ordnar Christin Furu och Simon Gripenberg en grön picknick i Jakobstad för att visa att det finns alternativ.

Picknicken ordnas i Skolparken vid lunchtid.

- Det kommer att bli en grön picknick. Det blir ett evenemang och inte en demonstration. Det är ganska viktigt att påpeka. Det blir mer av en manifestation, säger Christine Furu.

70 år efter den första atombomben

Det är ingen slump att picknicken ordnas på torsdagen. Det är nämligen Hiroshimadagen, exakt 70 år sedan atombomben fälldes över Hiroshima.

- Dagen råkar sammanfalla med statsrådets beslut kring Fennovoimas tillståndsprocess, säger Simon Gripenberg.

Vilken tid ska picknicken ordnas; före eller efter beslutet?

- Det blir klockan tolv, jag antar att det är före beslutet, säger Christine Furu.

Bolag kopplat till kärnvapenindustrin

Kärnkraftsmotstånd.
Kärnkraftsmotstånd. Bild: YLE/Marcus Lillkvist kärnkraftsmotstånd

Samtidigt, mellan klockan tolv och ett, ordnas en demonstration i Helsingfors.

Men ni ordnar alltså en manifestation. Vad är det ni vill samlas kring?

- Mig personligen berör det här på många plan. Dels att komma ihåg Hiroshima, att man faktiskt kan göra vapen av den här samma tekniken. Vi måste komma ihåg att man i Finland förhandlar med ett bolag, Rosatom, vars andra sida faktiskt är kärnvapen. Det är en utgångspunkt för mig. Jag vill visa på att jag inte tycker det är okej, säger Furu.

- De senaste turerna kring Fennovoima visar att det hela är på en högpolitisk nivå. Opinionsundersökningar visar att folk inte vill ha mer kärnkraft. Ändå verkar det vara viktigt att det byggs mer. Forskare talar också för att förnyelsebara lösningar skapar fler arbetsplatser, säger Gripengerg.

Stöder förnyelsebar energi

- Det heter Grön Picknick eftersom vi vill visa att det finns alternativ. Vi kunde satsa mer på förnyelsebara energiformer om vi bara ville. Och jag tror att ganska många vill det i dag. Med picknicken vill vi visa vårt stöd för de alternativa energiformerna, säger Furu.

Kommer ni att ha någon talare eller provokatör på platsen?

- Det blir ganska fritt. Vi kom nämligen i gång med planeringen lite väl sent, säger Gripenberg.

I Jakobstad är ju frågan om Fennovoima särskilt aktuell eftersom delar av fullmäktige vill dra sig ur. Vill ni sätta press på politikerna med att ordna picknicken?

- Åtminstone vill vi synliggöra att det finns människor som tänker annorlunda här i stan, säger Simon Gripenberg.

- Men jag har inte särskilt stora förhoppningar om att man skulle göra en kovändning i det här skedet. Men det är enormt viktigt att hålla diskussionen igång. Diskussionen om vilket jordklot vi vill ha i framtiden.

Men varför är det så katastrofalt om Fennovoima bygger ett kärnkraftverk?

- Det finns många argument emot. Dels är uranbrytningen problematisk för de som bor i de områdena. Sedan finns den olösta frågan om slutförvaringen. Och Bottenviken är ett känsligt ekosystem. Därför är det problematiskt att det ska placeras där.

Samtidigt finns det många som påpekar att vi behöver baskraften. Varifrån ska den komma i framtiden?

- Jag har respekt för det argumentet. Men någonstans måste vi också våga ställa oss frågan om vi inte kan utnyttja resurserna effektivare och kanske spara på elen, säger Christine Furu.

Smartare elnät i framtiden

- Topparna i förbrukningen är inte lika besvärliga längre. Man kan numera förutsäga dem bättre och undvika dem med hjälp av smarta elnät, säger Gripenberg.

Tillbaka till arrangemanget på torsdagen. Man ska alltså ha med sig sin egen picknick?

- Ja. Man tar med sig det man tycker om att äta till lunch, och en picknickfilt kanske. Det kan vara bra att ha med sig ett paraply också. Vädret växlar ju hela tiden, så man får ta det som det är, säger Christine Furu.

Arrangör för picknicken är Facebook-gruppen "Jakobstad för hållbar utveckling".