Hoppa till huvudinnehåll

Mediemarknaden och Yles ställning utreds

Yles sändningstorn i Helsingfors
Yles sändningstorn i Helsingfors Bild: YLE / Anne Hämäläinen yle-bild

Den finländska mediebranschen ska kartläggas av en ny arbetsgrupp. Det är trafik- och kommunikationsminister Anne Berner som har tillsatt gruppen.

Målet är bland annat att kartlägga hur nuvarande regleringar påverkar konkurrensen på marknaden. Gruppen utreder verksamhetsförutsättningar, marknadshinder och konkurrenssituationen på mediemarknaden i Finland.

Gruppen som ska kartlägga och utvärdera mediemarknaden består av företrädare för företags- och mediebranschen. Gruppens ordförande är Anssi Vanjoki, professor vid Villmanstrands tekniska universitet.

Övriga medlemmar är Kalle Isokallio, författare och kolumnist, Mikael Jungner, vd för kommunikationsbyrån Kreab och Reetta Meriläinen, frilansjournalist.

Utredningen ska vara klar vid årsskiftet och den ska ligga som grund för en särskild parlamentarisk arbetsgrupp som nästa år ska granska hur Yle utför sin allmännyttiga verksamhet. Finansieringen av Yle och betydelse för demokratin ses också över.

Ordförande för den parlamentariska arbetsgruppen blir riksdagsledamot Matti Vanhanen. De övriga medlemmarna utnämns senare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes