Hoppa till huvudinnehåll

Penedo, lilla Finland mitt i Brasilien

Bild på Penedo.
Såhär ser det verkligen ut i Penedo idag. Bild på Penedo. Bild: Siirtolaisinstituutti arkisto penedo

Veckans sötaste grej kommer här. Kolla på Penedo, den lilla finska byn mitt i den brasilianska djungeln. Visste du att det är fortfarande traditionella bullar och finsk folkdans som gäller där? VA?

Invandring till Finland har varit på tapeten på sistone. Men det är inte endast folk som flyttar till Finland utan det är också vi finländare som flyttar allt oftare utomlands. Yle Uutiset skriver om 10 000 finska medborgare som flyttade utomlands under förra året.

Finska emigranter är ingen ny grej, för vi finländare har flyttat utomlands flera gånger under historiens lopp. De flesta av oss vet säkert om att det bor många människor med finskt ursprung i Sverige, men det slutar inte där.

Finländare och deras släktingar hittar man runt om i världen. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det otroligt många som packade sina väskor och flyttade ända bort till Nord- och Sydamerika.

Att skådespelarna Pamela Andersson och Matt Damon har finskt påbrå, det har man kanske hört talas om, men finländare i Sydamerika? Ursäkta?

Ett av de konstigaste fallen är den gamla finska kolonin Penedo i Brasilien. En liten finsk by i mitten av djungeln med små färggranna trähus och restauranger som säljer örfilar. Du läste helt rätt, en sådan liten by existerar.

Lilla Finland finns nära Rio de Janeiro

Bild på Penedo
Finländare firar alla helgons dag i Penedo, 1952. Bild på Penedo Bild: Siirtolaisinstituutti arkisto. penedo

Penedo grundades år 1929 av finska Toivo Uusikallio och hans kompisar. Gänget letade efter ett ställe där de kunde starta en koloni som skulle ligga nära naturen och där de kunde leva tillsammans som veganer. Till slut hittade de fram till kommunen Itatiaia som ligger nära Rio de Janeiro. Där byggde Toivo och hans kamrater ett litet samhälle som präglades av jämlikhet och harmoni tillsammans med naturen.

Byborna odlade mark, byggde hus och badade bastu så klart. Kolonin varade i knappt femton år, men en stor del av människorna stannade kvar och byn förvandlades under årens lopp till en turistattraktion.

Bild på Penedo
Ingen ordentlig finsk koloni utan en bastu. Bild på Penedo Bild: Siirtolaisinstituutti arkisto. penedo

Julgubben bor egentligen i Brasilien

Idag är byn full med restauranger som bjuder på finsk mat och butiker som säljer finska hantverk. Till och med julgubben har sitt hus där. I Penedo kan du också hitta museer som visar kolonins historia och en finsk folkdansgrupp, Clube Finlândia.

Nästa gång du tänker resa söderut varför inte välja lilla söta Penedo istället för Kanarieöarna eller Thailand? Visst vore det kul att äta lite finska bullar samtidigt som man njuter av den brasilianska hettan? Kanske dansa lite Säkkijärven polkka medan gräshopporna spelar sin ljuva sång i bakgrunden? Leva livet som Toivo och gänget helt enkelt.

Bild på Penedo.
Penedo idag. Bild på Penedo. Bild: Siirtolaisinstituutti arkisto. penedo

Mer information och bilder hittar du på Migrationsinstitutets hemsida.