Hoppa till huvudinnehåll

"Sämsta badsäsongen i Helsingfors på åratal"

Munksnäs badstrand i Helsingfors.
Det har varit ödsligt på badstränderna i Helsingfors i år. Arkivbild. Munksnäs badstrand i Helsingfors. Bild: YLE / Robin Lindberg munksnäs badstrand

Badsäsongen i huvudstadsregionen närmar sig sitt slut. Efter den här veckan är stränderna inte längre övervakade. Sommaren har så här långt varit den lugnaste på många år.

- Jag har jobbat som badvakt i åtta år och jag minns inte att det skulle ha varit lika få badgäster som i år, säger Jukka Lindgren vid Helsingfors stads idrottsverk.

Enligt väderprognosen ser nästa vecka ut att bli solig med temperaturer på över 20 grader och enligt Lindgren kan säsongen därför förlängas.

- Vi har beredskap att ha badvakter ännu nästa vecka på de stora stränderna, det vill säga på Sandudd och på Solviksstranden i Nordsjö. I fjol förlängdes badvaktssäsongen med några veckor men då blev det kallt och ingen besökte badstranden, säger Lindgren.

Vattnet är under 20 grader

Vattentemperaturen vid stränderna håller sig fortfarande under 20 grader enligt webbtjänsten mswim. De vattentemperaturer som miljöcentralen i Helsingfors mätte förra veckan varierade mellan 15 och 18 grader vid stadens badstränder.

Algläget vid badstränderna i Helsingfors är fortfarande bra. Bara på Munksnäs badstrand och vid Fölisön ser det nu ut att finnas lite blågröna alger.

I Esbo finns lite blågröna alger på badstränderna i Björnholm, Kattilajärvi, Klobben, Dalsvik, Oitans, Rågåker, Siikajärvi, Svinö och Bränningsberget. I Kyrkslätt finns lite alger i Bobäck, Sjökulla, Svartvik och Obbnäs.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen