Hoppa till huvudinnehåll

Betydande prisskillnader inom tandvården

Laserborr.
Laserborr. Bild: Anne Mattsson tandläkarvård

Skillnaden på priserna vid de privata tandläkarmottagningarna i Finland är stor, visar Konsumentförbundets kartläggning. Kostnaderna för att reparera en tand kan variera med upp till 200 euro, beroende på den tandläkarstol man sitter i.

De största prisskillnaderna förekommer för vård av tandlossning, lagningar och tandutdragning.

Medelpriser (€) för privat tandläkarvård i Finland

Grundundersökning 53
Parodontal sjukdom, svår tandlossning 226
Tandutdragning 79
En fyllning 57
Tre fyllningar 151
Krona 190
Tandröntgen 36
Tandhygienisk kontroll (20 min) 54
Bedövning 22

Källa: Konsumentförbundet

Priset för att laga en skadad tand där en bit lossnat eller rekonstruera delar av en tand, kan variera med över 130 euro mellan två olika privata tandläkarmottagningar i Åbo och Vasa. I Esbo är skillnaden runt 100 euro och i Kuopio så mycket som 190 euro, enligt Konsumentförbundets uppgifter.

Priserna för rutinundersökningar och röntgenbilder varierar däremot inte nämnvärt mellan städer och tandkliniker. I medeltal kostar en vanlig undersökning 53 euro.

Priserna beroende av stad

I alla kategorier är den privata tandläkarvården i Rovaniemi billigast. Också Åbo har en prisnivå som i flera fall understiger medeltalet i landet. Dyrast är tandvården i Lahtis, Uleåborg och Björneborg.

Förutom skillnader mellan olika städer och företag finns också prisvariationer inom ett och samma tandläkarföretag. Vid en del kliniker kan samma åtgärd kosta över hundra euro mer, beroende på i vilken stad man låter sköta sina tänder.

Bild: iStock/Mihai Simonia webbdoktorn

Att rekonstruera en bit av en tand kan kosta 200 euro mer i Kuopio än i Tammerfors trots att mottagningarna drivs av samma företag. Till och med serviceavgifterna kan variera med ett par euro.

I de flesta fall varierar ändå priserna inom samma tandläkarföretag med 20-40 euro.

Tallinn inte alltid billigare

Överlag är det fortfarande förmånligare att åka över Finska viken till Tallinn för att lappa tänderna, förutsatt att besvären inte är allvarliga.

Speciellt röntgenbilder och ett besök hos tandhygienisten är mer än hälften billigare i Tallinn. Ingrepp som kräver kirurgi och mer avancerade lagningar kan däremot vara två gånger dyrare än i Finland.

En röntgenbild i Tallinn kostar i medeltal 15 euro och ett kortare besök hos tandhygienisten 20 euro. Motsvarande medelpriser i Finland är 36 respektive 37 euro.

Konsumentförbundet har jämfört priserna vid de största privata tandläkarklinikerna i landets 14 största städer. I Tallinn kommer prisuppgifterna från två tandläkarmottagningar. Prisuppgifter från totalt 42 tandläkarkliniker finns med i jämförelsen.

Hela jämförelsen (på finska) hittar du här.

Läs också