Hoppa till huvudinnehåll

Fler än 2 000 drunknade på Medelhavet

Flyktingar som räddats på Medelhavet av italiensk kustbevakning.
Flyktingar som räddats på Medelhavet av italiensk kustbevakning. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI illegal invandring

Fler än 2 000 människor har hittats drunknade i Medelhavet hittills i år efter försök att ta sig från Nordafrika till Europa, uppger internationella migrationsorganisationen IOM.

Den dystra milstolpen passerades under veckoslutet då 19 personer drunknade utanför Sicilien. Ifjol vid samma tidpunkt hade 1 607 personer mist livet på Medelhavet. Enligt IOM dog 3 300 flyktingar på Medelhavet ifjol.

Det förekommer stora skillnader på hur farliga migrationsrutterna är för flyktingarna. En klar majoritet av de drunknade har försökt ta sig till Europa genom den farligaste rutten som går mellan Nordafrika och Italien.

Enligt IOM har närmare 190 000 människor räddats under försök att korsa Medelhavet under årets sju första månader. Organisationen förutspår att allt fler personer kommer att försöka göra den farliga resan över Medelhavet senare i sommar.

Läs också