Hoppa till huvudinnehåll

Fredssamtal om Ukraina avslutas utan resultat

Bombskadad bro i Donetsk i östra Ukraina
Bombskadad bro i Donetsk i östra Ukraina. Bombskadad bro i Donetsk i östra Ukraina Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO proryska

De senaste fredssamtalen om Ukraina ser ut att avslutas utan resultat, samtidigt som det rapporteras att ytterligare fyra ukrainska soldater har dödats under det senaste dygnet.

Ukraina, Ryssland och rebellerna har samlats i Vitrysslands huvudstad Minsk, bl.a för att diskutera bortdragande av vapen från en 30 kilometer bred buffertzon i östra Ukraina.

Rebellernas representant Denis Pushilin säger att Ukrainas regering drog sig ur samtalen eftersom den vägrade att dra bort sina styrkor från fyra strategiska ställningar vid fronten.

Han tillade att samtal om en del andra frågor, som vattendistribution och tågtrafik i Donetskbäckenet, kommer att fortsätta idag men att de sannolikt inte leder till resultat.

-Det mest sannolika är att vi inte får något gjort, säger Pushilin.

Ryska och ukrainska representanter har inte ännu kommenterat förhandlingarna.

"Särskilt spänt i augusti"

Under samtalens gång kom det besked om att 4 ukrainska soldater har dödats och att 15 har sårats under det senaste dygnet vid frontlinjerna i Lugansk och Donetsk.

Enligt Ukrainska militärkällor har början av augusti "varit särskilt spänt i östra Ukraina".

Separatisterna anklagar för sin del regeringsstyrkor för urskiljningslöst artilleribombardemang kring den rebellkontrollerade staden Gorlivka, men ingen uppges ha dödats.

Över 6 800 mänskor har dödats och åtminstone 1,4 miljoner mänskor har flytt från sina hem sedan konflikten i östra Ukraina började ifjol vintras.

Läs också