Hoppa till huvudinnehåll

Glädjebeskedet: Nordsjötvåor fick eget eftis

Bernt Nordman, Mikaela Sandman
Mikaela Sandmans sommar har gått åt till att starta en eftisverksamhet för de andraklassare som blev utan eftisplats. Bernt Nordman säger att bristen på eftisplatser beror på den knappa budgeten. Bernt Nordman, Mikaela Sandman Bild: Yle/Carina Bruun mikaela sandman

Eftisproblemet i Nordsjö i Helsingfors ser nu ut att vara löst. Föräldrarnas ersättande eftermiddagsverksamhet blir ändå dyrare än den staden ordnar.

- Just nu ser det mycket bra ut. Vi har hittar två personer som alternerar som eftisledare under veckan, säger Mikaela Sandman, ordförande för Hem och skola i Nordsjö.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare om att tio tvåor vid Nordsjö lågstadieskola blir utan eftisplats för i höst. Föräldrarna beslöt därför att ta saken i egna händer och starta ett eget ersättande eftis, men för några veckor sedan saknade eftiset ännu en ledare.

"Resurserna är knappa"

Bernt Nordman (Gröna) är vice ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors och säger att bristen på eftisplatser förorsakats av utbildningsverkets knappa budget.

- Politikerna har gjort sitt bästa, men utbildningsverket har för knappa resurser. Eftis är en icke-lagstadgad verksamhet och förstaklassare och barn med särskilda behov prioriteras när det gäller eftisplatser, säger han.

Dyrare än stadens eftis

Mikaela Sandman säger att några stiftelser kan överväga att finansiera föräldrarnas eftermiddagsverksamhet.

- Under sommaren har vi inte fått några löften om finansiering från någon annan part. Vi hoppas ändå att det ska ordna sig under hösten. Några stiftelser har lovat att de kan överväga att stå för kostnaderna, säger Sandman.

Sandman säger att det blir dyrare för en familj att ha sitt barn i föräldrarnas eftis än i stadens eftis.

Bernt Nordman säger att det var olyckligt att så många i just Nordsjö blev utan eftisplats, men att det å andra sidan möjliggjorde en ersättande eftisgrupp.

- På ett allmänt plan blir årskullarna hela tiden större samtidigt som budgetanslagen minskar, säger Nordman.

Läs också