Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot polisen i Rio de Janeiro inför OS om ett år

Maracana stadium byggs i Rio de Janeiro, ett av arenorna där sommar-OS 2016 ordnas.
Maracana stadium byggs i Rio de Janeiro, ett av arenorna där sommar-OS 2016 ordnas. Maracana stadium byggs i Rio de Janeiro, ett av arenorna där sommar-OS 2016 ordnas. Bild: EPA/ANTONIO LACERDA maracana

Polisen i Rio de Janeiro gjorde sig skyldig till över 1 500 mord under de senaste fem åren, hävdar Amnesty International i en ny kritisk rapport om poliskåren i staden som arrangerar sommar-OS om ett år.

Polisen som opererar utan risk för att ställas till svars gör sig "regelbundet skyldig till onödigt och överdrivet våld" skriver mänskorättsorganisationen i sin rapport.

Amnesty säger sig ha bevis på 1 519 mord som begicks av poliser i aktiv tjänst. Det är 16 procent av alla mord som begicks i staden som hör till de våldsammaste i världen.

Offren unga svarta män

Polisen skjuter ofta ihjäl misstänkta som redan har gett upp eller skadats och offren är oftast unga svarta män i fattiga förorter och slumområden.

Polisen försöker dessutom ofta dölja sina brott och åklagarämbetet utreder sällan mord som har begåtts av poliser.

Av 220 brottsutredningar som inleddes år 2011 hade fyra år senare endast en polisman åtalats.

Inga kommentarer

Amnesty kommer med fem rekommendationer för att förbättra läget, bland annat garantier om oberoende utredningar av alla dödsfall som poliser har orsakat.

Polisen i Rio har inte kommenterat rapporten direkt men understryker i ett uttalande att antalet mord i juni var det lägsta på 24 år tack vare reformer i poliskåren.

Enligt det brasilianska polisfacket Sindpol är det också många poliser som dödas. 114 poliser dödades enbart i Rio de Janeiro ifjol.

Under år 2012 mördades 56 000 mänskor i Brasilien vilket var mer än i något annat land i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes