Hoppa till huvudinnehåll

"Journalisterna har varit slappa"

När journalisten Mikael Brunila och nuvarande riksdagsledamoten Li Andersson presenterade sin bok Äärioikesto Suomessa i stadsbiblioteket i Jyväskylä år 2013 utsattes de för ett knivattentat. Det visade sig att det var den högersextrema nynazistiska organisationen Finska Motståndsrörelsen som stod bakom knivhuggningen. En ordningsvakt skadades i incidenten.

I en intervju för Obs debatt strax efter händelsen sade Mikael Brunila att politiskt våld har blivit ett återkommande inslag i den politiska vardagen.

- Det finns för första gången i Finland en nynazistisk grupp som kan och vill bruka våld, sade Brunila i intervjun. I dagens samhällsatmosfär finns en ganska bra rekryteringsgrund för högerextrema grupper.

Slappa journalister?

Li Andersson, pressbild
Li Andersson är en av författarna till boken Äärioikeisto Suomessa. Li Andersson, pressbild Bild: Tero Leponiemi li andersson

I intervjun riktar Brunila också en känga mot den finländska journalistkåren.

- Journalisterna har varit slappa. Det har inte funnits ett intresse för att undersöka kopplingen mellan rasistiska våldsbrott. Det hör till den journalistiska arbetsbeskrivningen att ta skit, sade Brunila.

Mikael Brunila var också frustrerad över att sannfinländarna på ytterkanten Olli Immonen och Juho Eerola förringade attacken.

- De vill att de skall se ut som en konflikt mellan olika extrema organisationer, sade Brunila.

Dan Koivulaakso
Dan Koivulaakso utsattes för en attack år 2012. Dan Koivulaakso Bild: YLE/Ted Urho Vänsterförbundet,morgonöppet

Knivhuggningen i stadsbiblioteket i Jyväskylä 2013 resulterade i ett villkorligt färgelsestraff på 1,5 år.

Finska Motståndsrörelsen stod också bakom oroligheterna i Jyväskylä nyligen då flera utomstående personer misshandlades i samband med en högerextrem demonstation.

Samma organisation stod också bakom en pepparsprayattack på Helsingforspolitikern Dan Koivulaakso år 2012. Koivulaakos har tillsammans med Brunila och Andersson skrivit boken Äärioikeisto Suomessa.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt