Hoppa till huvudinnehåll

Patricia Rodas: Jag är en slagen kvinna

Patricia Rodas är en av Vegas sommarpratare 2015
Patricia Rodas är en av Vegas sommarpratare 2015 vegas sommarpratare 2015

Patricia Rodas är fotograf och konstnär i Österbotten. Hon berättar oftast genom sina bilder, men i Radio Vegas sommarprat berättar hon med egna ord om den relation hon levde i som präglades av familjevåld.

- Privat har jag fått kämpa hårt för en sund självkänsla. Min skuld och skamkänsla har stundom tagit oproportionerligt stor plats. Samtidigt har min historia format mig till den jag är i dag. Jag är en högkänslig människa. Det kan bli jobbigt ibland men det är också en otrolig rikedom.

Det är inte själva våldet utan det var hotet av våld som var det värsta.

- Hur kan man skapa en öppen dialog där vi ser varandra som unika människor och är nyfikna på hur den andra tänker? Inte är det med en knytnäve riktat mot ditt ansikte som en sådan tillit skapas.

- Vad kan jag göra för att min dotter ska få en sund självkänsla? Jag vet inte, men jag kan börja med att inte förminska mig själv och lära henne att det går att prata om det mesta.

Våld i en relation är inte ett personligt problem, det är ett samhällsproblem.

I något skede kände Patricia starkt att hon ville berätta sin historia. Det som avgjorde var att hon kan berätta och att det finns en befrielse i att inte känna skam längre. Det finns många som inte kan berätta och som av rädsla för sitt liv håller tyst.

Patricia är ett levande exempel på att det går att ta sig ur ett våldsamt förhållande och bryta mönstret. Men hon har fått hjälp, också professionell hjälp. För skammen sitter påklistrad som ett extra hudlager.

- Våld i en relation är inte ett personligt problem, det är ett samhällsproblem, säger Patricia.

I dag lever Patricia i ett lyckligt förhållande och har en liten dotter.

- Jag har accepterat min livshistoria. Vi måste stiga fram vi som kan. Kanske också avdramatisera genom att stiga fram. Jag är så trött på att vara rädd. Det är inte vi som har varit utsatta för våld som ska skämmas och känna skuld. Det är verkligen inte vi som ska skämmas.

Bland annat den här musiken spelar Patricia i sitt sommarprat:

Patricia Rodas sommarpratar i Yle Radio Vega den 4 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på henne via Yle Arenan.

Här är listan på Vegas Sommarpratare 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega