Hoppa till huvudinnehåll

Funderar du på att bygga hus?

Takstolar
Takstolar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Tomt och bygglov, områdets planläggning, olika energilösningar, husets placering, storlek och byggmaterial. Det är mycket att tänka på för den som åtar sig ett husbygge. Här bjuder vi på några tips om vad som är viktigt att ha koll på innan projektet påbörjas.

Yle Åboland träffade Tom Mattsson, som är byggnadsinspektionsingenjör vid Åbo stad. Mattsson har en lång erfarenhet av jobbet och är också ordförande för Åboregionens byggnadsinspektörsförening Tart.

Mattson berättar att det ibland kan gå snett från början då husbyggare inte tänkt på hur mycket valet av tomt påverkar vad som är möjligt att bygga.

- Ofta har människor en dröm om vad de tänker bygga, någonting de drömt om en lång tid. Om det sedan är så att det inte passar på tomten blir man besviken. Därför är det viktigt att redan i ett tidigt skede välja en sakkunnig planerare som vet vad som är möjligt att utföra, råder Mattsson.

Stora hus på små tomter

Egnahemstomter ligger ofta på planlagda områden. Då är det mycket viktigt att man på förhand går igenom vad som får byggas på tomten ifråga.

- Är den tillräckligt stor för ditt hus, får man bygga i ett eller flera plan, hur ska man beakta grannar, kan man uppföra andra byggnader på tomten? Det finns många saker att fundera över, säger Mattsson.

Typiskt för hus som byggs i Åbo idag är att tomterna är små och husen stora. På grund av den önskade boytan är husen ofta i två plan. Tidigare var tomterna långt över 1000 kvadratmeter men i dagens läge är de ungefär 700-800 kvadratmeter eller ännu mindre, berättar Mattsson.

Mindre tomter medför en del problem. Dels kan det vara en utmaning att få allt att rymmas på tomten. Samtidigt finns det flera saker som måste beaktas då byggnader står nära varandra, bland annat med tanke på brandsäkerheten. Ligger grannens hus nära dina fönster ska de vara sådana som tål brand i trettio minuter. Mattsson får ofta frågor om hur nära grannen man kan bygga. Ofta kan huset inte placeras exakt där byggaren tänkt sig.

- Det finns utritat på tomten var huset ska stå, men det kanske är för stort och ryms inte på den platsen. Då blir också brandfrågorna aktuella, när man närmar sig gränsen på fyra meter.

Också bilgarage vara brandskyddade och ligga på tillräckligt avstånd från det egna huset och grannens hus, påminner Mattsson.

Pappren i skick

Hur mycket tid som ska reserveras för pappersarbete före man har ett bygglov i sina händer varierar fån kommun till kommun.

- I Åbo har man i bruk en mätare som vi följer hela tiden som visar hur lång tid tar före våra byggnadslov är färdiga och besluten är gjorda.

I Åbo tar det i medeltal trettio dagar att få ett byggnadslov, men gäller det ett egnahemshus kan det ta upp till två månader. För mindre byggen går det snabbare. Det är byggnadsnämnden som slagit fast vilken takt man strävar efter. Enligt Mattson försöker alla kommuner hålla en så kort behandlingstid som möjligt.

-Men det är inte bara fast i det vi gör. Vi ställer vissa krav och förändringar kan behöva göras. Också byggnadslovsansökarens insats har jättestor betydelse, säger Mattsson.

Har kraven blivit stängare med tanke på alla detaljer som ska stämma innan man kan få ett bygglov beviljat?

- Visst har det förändrats och det kommer också hela tiden nya saker som ska beaktas. Närmast energifrågorna ställer stora krav och orsakar mycket jobb för ansökaren. Redan före bygglovet är givet ska du kunna visa hur energin förbrukas, säger Mattson.

Det finns många olika valmöjligheter och därför rekommenderar Mattsson att specialplanerare kopplas in redan i början av byggprojektet.

Bygglov för terass?

Förutom småhus finns det en lång rad andra byggnader på tomten som kräver bygglov eller byggtillstånd. Det kan handla om terasser, utekök, växthus, bastun eller bryggor. Enligt Mattsson känner de flesta som tänkt bygga bra till reglerna som gäller och gör man inte det brukar de finnas tillgängliga på kommunernas webbplatser.

- Människorna är nog ganska sakkunniga idag, men kanske inte alltid så nöjda med att det är så petigt med vissa saker. Det är mycket småsaker som man också ska ha lov till. Om man installerar en värmepump eller om man vill göra liten terass, så tycker man att "varför ska man ha bygglov till det också"? säger Mattsson.

Goda grannar?

Då Svenska Yle rapporterade om grannfejder i Svenskfinland tidigare i somras framkom det bland annat att olika byggen, bland annat bastun och bryggor, ofta är orsaken till gräl i kustkommuner i sydvästra Finland.

Att grannar klagar över byggprojekt är inte ett obekant fenomen för Mattsson.

- Dagligen har vi sådana fall, redan idag har en granne ringt, berättar Mattsson då det knappt hunnit bli lunchdags.

Vad det gäller bryggor är det ofta inte bryggan i sig som är problemet. Grannar oroar sig mer för trafiken till bryggan.

Även om många klagar säger Mattsson att det inte är så ofta grannar lyckas sätta käppar i hjulet för byggprojekt. Grannen kanske är van vid en viss miljö som sedan ändrar. Det är ofta ändå inte tillräckligt för att stoppa ett bygge.

Hör hela intervjun med byggnadsinspektionsingenjör Tom Mattsson nedan!


Läs också