Hoppa till huvudinnehåll

I container på väg mot ett nytt liv

Catariina Salo i en container
Catariina Salo och containern som de frivilliga ska stängas in i Catariina Salo i en container Bild: Yle/Caroline Lång catariina salo

Hur skulle det kännas att stängas in i en lastcontainer och sitta där i mörkret? På Konstens natt i Vasa kommer fyra frivilliga att pröva på det här.

Syftet med projektet Enkelbiljett till Europa är att uppmärksamma den livsfarliga människosmugglingen, då desperata människor som vill starta ett nytt liv köper sig en plats i en lastcontainer.

- Det är flyktingar, främst från länder där det är oroligheter, som inte har resedokument och som måste komma iväg. De köper en enkel biljett från en mänskosmugglare, säger projektledare Catariina Salo.

Infraröda kameror

På Konstens natt kommer alltså en lastcontainer att placeras invid Frihetsstatyn i Vasa. Fyra frivilliga kommer att låta sig stängas in i containern och via en livestream på webben går det att följa med deras vistelse i mörkret.

- Vi kommer att kunna höra och se dem med hjälp av mikrofoner och infraröda kameror. De har också möjlighet att komma ut om det blir för jobbigt att vara där inne, säger Salo.

De fyra frivilliga är Radio X3M-reportern Dan Granqvist, Yle Kioski-redaktören Rakel Liekki, musikartisten Paleface och studerande Susani Mahadura. Tanken med evenemanget är att väcka debatt.

- Sen tror jag det också är jätteviktigt att kunna identifiera sig med dem som man vill prata för, att förstå någons problem, att ta ned problematiken till en mänsklig och personlig nivå, säger Salo.

12 dygn i mörker

Att resa i en lastcontainer är allt annat än angenämt. Det är trångt och mörkt, syretillförseln är dålig och det kan hända att man är instängd i flera dygn.

Inför projektet träffade Catarina Salo ett par killar som har kommit till Finland genom mänskosmugglare. Den ena killen, nittonårige kurden Hawkar, hade tillsammans med sin familj flytt från Irak. Han satt gömd i en container i tolv dygn.

- Han åkte ensam i en container, medan resten av familjen skulle komma efter i en annan. Efter två år i Finland har han ännu inte hört något från sin familj, säger Catariina Salo.

Klockan 20 på torsdag visar Yle Fem dokumentären om Sami och Hawkar och deras resa till Europa. Klockan 20:30 stängs de fyra frivilliga in i containern på Vasa torg. På webbsidan för Enkelbiljett till Europa går det då att följa livestreamen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten