Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor och barn dör i Afghanistan

Kvinnor i ett flyktingläger i Herat i Afghanistan
Kvinnor i ett flyktingläger i Herat i Afghanistan Bild: EPA/JALIL REZAYEE kvinna

Allt fler av de civila som dödas eller skadas i kriget mellan afghanska regeringsstyrkor och talibangerillan är kvinnor och barn. Det kommer fram i en rapport som FN publicerat.

Även om antalet döda i konflikten ökade marginellt under årets första hälft jämfört med samma tid ifjol, har andelen kvinnor bland offren ökat med nästan en fjärdedel. Antalet barn som faller offer i stridigheterna har ökat med 13 procent.

Nästan 5 000 civila har dödats i Afghanistan i år, slår rapporten fast.

"Dessa är de riktiga följderna av kriget"

Danielle Bell som är chef för FN:s människorättsavdelning i Afghanistan, säger till nyhetsbyrån AP, att utvecklingen beror på ökade strider i bebyggelsen.

Afghanska kvinnor i burka.
Afghanska kvinnor i burka. Bild: EPA/JALIL REZAYEE burka

Bell sade att FN inte kunde fastställa om talibanerna och övriga rebellgrupper konsekvent använder civila som människosköldar. Omkring 70 procent av de civila dödsoffren har dödats av rebellgrupper, fastställs i FN-rapporten.

- Den kalla statistiken i den här rapporten belyser inte tydligt hemskheterna i Afghanistan. De sönderrivna kropparna av barn, döttrar, mödrar, fäder och söner. Dessa är de riktiga följderna av kriget i Afghanistan, sade Bell.

Talibanerna vill norrut

De afghanska säkerhetsstyrkorna har ensamma krigat mot talibangerillan efter att majoriteten av de internationella trupperna lämnade landet ifjol.

Talibanerna har ökat sitt inflytande från landets östra och södra delar norrut och de afghanska säkerhetsstyrkorna måste för första gången själva försöka avvärja talibanernas årliga vår- och sommaroffensiv utan stöd från amerikanskledda Natotrupper.

Gerillan har i år haft sina största framgångar sedan de drevs ut ur Afghanistan år 2001. Delvis tack vare en ny generation av rebeller och kommendörer.

Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008.
Talibanerna har ökat sitt inflytande från landets östra och södra delar norrut. Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008. Bild: EPA/STRINGER beväpnade män

Talibaner som har lämnat rörelsen varnar för att de yngre kommendörerna är betydligt mer blodtörstiga och hänsynslösa än talibanrebeller av den gamla stammen och det återspeglas också i deras motstånd mot fredsförhandlingar med regeringen.

Talibanerna har också allierat sig med andra mindre rebellgrupperingar som strider mot regeringen. Bland dem finns terrornätverket Islamiska staten IS, som ökat sitt inflytande i landet även om det som en lokal aktör är långt ifrån den maktposition som organisationen har i Syrien och Irak.

Inre stridigheter bland talibanerna

Inre stridigheter har dock påverkat talibangerillan. Nyligen meddelade talibanernas politiska ledare Tayeb Agha att han avgår efter att gerillan undanhållit information om att talibanledaren mulla Omar dött för två år sedan medan organisationen meddelade om det förra veckan.

Agha kallade beslutet att undanhålla informationen om mulla Omars död för "ett historiskt misstag".

Agha kritiserade också valet av mulla Omars efterföljare Akhter Muhammad Mansour. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters har dock förhållandet mellan Agha och Mansour varit dåligt redan då mulla Omar var vid liv.