Hoppa till huvudinnehåll

Slamkrabbans etablering i Finland oroar forskare

slamkrabba,
slamkrabba, Bild: Dmitri Volgin / Yle slamkrabba

Slamkrabban ser ut att bli en bestående gäst i Finland. Ett faktum som nu oroar forskare.

Den för Finland relativt nya arten upptäcktes först i Nådendal 2009. På bara sex år har slamkrabban etablerat sig i hela Skärgårdshavet samt i delar av Bottenhavet.

Forskaren Outi Vesakoski, som är verksam vid Åbo universitet, är orolig över artens snabba spridning.

- Det är bara en tidsfråga innan slamkrabban dessutom etablerar sig i insjöar och det här är något man måste hålla koll på. Framför allt för att vi ännu inte vet hur slamkrabban påverkar ekosystemet.

Slamkrabban är endast några centimeter i diameter och kom till Finland från Nordamerika för några år sedan som fripassagerare i fartygs barlasttankar. På den Nordamerikanska västkusten förekommer slamkrabban, rhitropanopeus harrisii, ofta i samband med ostronodlingar.

I Egentliga Finland trivdes slamkrabban till en början i leriga bottnar nära kusten.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Åboland