Hoppa till huvudinnehåll

"Vi får tacka, ta emot och betala"

EK:s Jyri Häkämies, Markku Jalonen från Kommunarbetsgivarna, FFC:s Lauri Lyly, Akavas Sture Fjäder och FTFC:s Antti Palola.
Det är de manliga arbetsmarknadsledarna som diskuterar samhällsfördraget. Lantbrukarna, pensionärerna och de studerande står utanför. De upplever alla att de är vana att ta smällarna av beslut som andra fattar. EK:s Jyri Häkämies, Markku Jalonen från Kommunarbetsgivarna, FFC:s Lauri Lyly, Akavas Sture Fjäder och FTFC:s Antti Palola. Bild: Lehtikuva samhällsfördrag

Det är inte bara kvinnorna som lyser med sin frånvaro då regeringens så kallade samhällsfördrag diskuteras. Inte heller lantbrukarna, pensionärerna och de studerande deltar i förhandlingarna.

Reaktionen i de här grupperna är den samma. De upplever alla att de är vana att få ta smällarna av beslut som andra fattar.

Lantbrukaren inte bitter, men ...

Bland annat EU-sanktionerna mot Ryssland har redan slagit hårt mot lantbruket. Anders Rosengren är aktiv inom de Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och konstaterar att bönderna redan har fått uppleva inkomstnedskärningar år efter år.

Anders Rosengren är missnöjd med spannmålspriserna
Anders Rosengren på SLC konstaterar att bönderna redan har fått uppleva inkomstnedskärningar år efter år Anders Rosengren är missnöjd med spannmålspriserna Bild: Yle/Carmela Walder östmyland

- Vi är tacksam för att vi står utanför diskussionen just nu, säger Rosengren.

- Jag är inte bitter eftersom det är mitt eget val att vara lantbrukare, fortsätter Rosengren, men om alla andra skulle ha fått uppleva lika stora inkomstnedskärningar som lantbrukarna skulle vi ha en god konkurrenskraft, exportindustrin skulle gå bra och vi skulle ha lägre arbetslöshet.

Pensionärerna vana att betala

Också pensionärerna upplever att de är vana att betala. Marianne Lindberg på Svenska pensionärsförbundet säger att det känns illa för pensionärerna att stå utanför förhandlingarna.

Vi får bara tacka, ta emot och sen betala.― Marianne Lindberg, pensionärernas SPF

- Vi får bara tacka, ta emot och sen betala, säger Lindberg som upplever att dagens pensionärer är vana att betala.

Lindberg vill inte kalla de senare generationerna för lata, men hon konstaterar att tiderna är annorlunda.

- Vi växte upp under efterkrigstiden då det inte fanns så mycket. Våra ögon föll inte på så många lyxsaker som man har i våra dagar.

Många studenter arbetar

På studenthåll upplever man inte att SPF-bedömningen är rättvis. Ann-Katrin Bender är generalsekreterare på Åbo Akademis studentkår och ser sig som en framtida skattebetalare.

Ann-Katrin Bender i Raseborg
Det är mycket lättare att bidra om man sitter vid samma bord och vet hur diskussionen går, säger studerande Ann-Katrin Bender. Ann-Katrin Bender i Raseborg Bild: YLE/Petra Thilman bender anki

- Man måste komma ihåg att många studerande arbetar och på det sättet bidrar till samhällsekonomin, säger Bender. I situationer som den här måste alla bidra.

- Men det är mycket lättare att bidra i fall man sitter med vid de bord där besluten fattas, avslutar Bender.

Arbetsmarknadsparterna har tid på sig fram till den 21 augusti att komma överens om de kan omfatta de övergripande målen för regeringens samhällsfördrag. Regeringen vill bland annat sänka arbetskostnaderna med minst fem procent för att ge exportindustrin ny fart.

Artikeln korrigerad kl. 10.45 torsdag 6.8.2015. "Bland annat EU-sanktionerna mot Ryssland har redan slagit hårt mot lantbruket" ska vara "Rysslands sanktioner mot EU har slagit hårt mot lantbruket".

Läs också