Hoppa till huvudinnehåll

Konstens natt i Vasa drog 40 000 besökare

Ett sambatåg dansar förbi containern vid torget.
Sambatåget drar genom staden. Ett sambatåg dansar förbi containern vid torget. Bild: Yle/Rolf Granqvist enkelbiljett till europa

Dans, sång och konst lockade omkring 40 000 personer att delta i Konstens natt i Vasa. - Det blev en jättelyckad kväll med fin stämning i staden, säger kultursekreterare Leena Nyqvist.

Konstens natt i Vasa.
Många valda att börja fira konstens natt med att titta till containern. Konstens natt i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist enkelbiljett till europa
Evenemanget ordnades för första gången 1991 och i år väntade arrangörerna att 40 000 personer skulle flanera längs Vasa stads gator. Och målsättningen blev verklighet.

- Vi uppskattar att omkring 40 000 personer deltog. Många kom också från orterna runt omkring Vasa och det var en jätterolig kväll. Alla var glada och nöjda, säger kultursekreterare Leena Nyqvist.

Vädermässig fullträff

Leena Nyqvist är speciellt glad över att även muséerna och utställningar som inte finns i omedelbara stadscentrumet också fick många besökare.

- Det var folk lite överallt och man märker att Kasern-området har blivit en mycket uppskattad plats.

Förra året hade man otur med vädret men i år var förutsättningarna idealiska.

- Inte för varm för att orka promenera och inte för kyligt. Det bidrog säkert till den stora uppslutningen och till att folk orkade ströva runt och verkligen titta, lyssna och njuta, säger Leena Nyqvist.

Vad sägs om helstekt gris som bjuds ut på Konstens natt i Vasa?
Vad sägs om helstekt gris som bjuds ut på Konstens natt i Vasa? Vad sägs om helstekt gris som bjuds ut på Konstens natt i Vasa? Bild: YLE/Sofi Nordmyr helstekt gris
Vi sände direkt från torget i Vasa mellan klockan 19 och 20. Det var intervjuer med Leena Nyqvist från Vasa stad och Patricia Strandin, verksamhetsledare för Vasa affärscentrum.

Vi fick också ett smakprov av Marko Koski som för första gången i sitt liv skulle ställa sig på scen och köra stand up.

Ridning, graffiti och biluppvisning

Stort intresse för Konstens natt.
Stort intresse för Konstens natt. Stort intresse för Konstens natt. Bild: YLE/Sofi Nordmyr konstens natt
Annat som händer under Konstens natt är biluppvisning, ponnyridning, grafittikonst och mycket mer.

I Folkhälsan-kvarteret ordnades dessutom en good deed loppmarknad. I stället för att betala med pengar fick de som köpte något betala med goda gärningar.

Konstens natt i Vasa ordnas för tugofemte gången.

Läs också