Hoppa till huvudinnehåll

Mattsson missade finalen – försvarar inte VM-bronset

Matti Mattsson är på hugget i Kazan.
Matti Mattsson blev ett simtag ifrån att ta sig VM-final. Matti Mattsson är på hugget i Kazan. Bild: Lehtikuva matti mattsson

Matti Mattsson klarade inte av att avancera från semifinalerna på 200 meter bröstsim. Den regerande VM-bronsmedaljören klarade inte av att upprepa sitt goda lopp i försöken.

Mattsson låg trea i sitt semifinalheat efter 100 meter men den sista vändningen och den sista bassänglängden gick inte finländarens väg. Mattsson slutade sexa i sitt heat och tolva i sammandraget.

Mattssons tid i semifinalen 2.10,51 var 0,62 sekunder långsammare än hans notering i morgonens försök. Han hade behövt simma 0,25 sekunder snabbare än på morgonen för att ta sig till final.

Ytterligare rekordförbättring av Laukkanen

Janne Laukkanen knep nästan en halv sekund från sitt några timmar färska finländska rekord på 200 meter bröst. Tiden 2.25,45 i semifinalerna var 0,46 sekunder snabbare än rekordnoteringen i morgonens försöksheat då Laukkanen underskred OS-gränsen.

Laukkanen förlorade med cirka tre sekunder mot semifinalernas snabbaste simmare och slutade på 15:e plats.

Historisk Lochte

Ryan Lochte blev första man någonsin att vinna fyra raka VM-guld på 200 meter medley. 31-åringen tog det lugnare på de tre första etapperna för att avgöra på den avslutande fristilsetappen och vinna på tiden 1.55,81.

VM-medaljen är Lochtes 24:e och hans 16:e guldmedalj. Han har vunnit näst flest medaljer efter Michael Phelps som kan stoltsera med 33 VM-medaljer.

Läs också