Hoppa till huvudinnehåll

Pellingeborna får hämta sina tidningar själva

bilfärja i skärgården
Pellingeborna får ta sig till Tirmo för att hämta sina gratistidningar. bilfärja i skärgården Bild: YLE / Hanna Othman pellingefärjan

Gratistidningar delas inte längre ut på Pellinge. I fortsättningen får Pellingeborna hämta sina tidningar från Tirmo.

På onsdagen fick Pellingeborna en smärre chock då de fick veta om att tidningarna Itäväylä och söndagens Uusimaa inte längre levereras ut till ön. Tidigare har onsdagens Itäväylä och söndagens Uusimaa distribuerats till hushållen på Pellinge, men från och med mitten av augusti måste Pellingeborna hämta sina tidningar själva.

På en skylt vid färjefästet kan man läsa att Porvoon Mediajakelu börjar med så kallad normal skärgårdsleverans. Det betyder att Pellingeborna i fortsättningen får avhämta onsdagens Itäväylä och söndagens Uusimaa från färjfästet i Tirmo.

Stadens kungörelser uteblir

Janette Englund från Pellinge tycker att det verkar vara ett förhastat beslut.

– Det känns lite konstigt eftersom Itäväylä och söndagens Uusimaa uppfyller en funktion med tanke på annonsering och redaktionellt material.

Framförallt är situationen märklig eftersom Itäväylä inte kände till saken förrän på onsdag.

– Jag funderar på att staden använder Itäväylä som en kanal för allmänna kungörelser.

Annonsörer mister läsare

Tidningarnas annonsörer går dessutom miste om en del läsare. På Pellinge finns visserligen inte ett stort antal hushåll, men man bör komma ihåg att det finns en hel del sommargäster, säger Janette Englund.

– Det känns också som ett slag i ansiktet för de som ska vara med och betala tidningen, alltså annonsörerna.

Janette Englund har svårt att tro på att Pellingeborna läser tidningarna på samma sätt om man själv är tvungen att hämta dem.

– Kan man inte samköra utdelningen på något sätt? frågar hon sig.

Läs också