Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomarna återtar Utøya efter fyra år

Utöya i Norge
AUF återvänder till Utøya efter fyra år. Utöya i Norge Bild: EPA/JOERG CARSTENSEN masmord

Det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF återvänder till Utøya och ordnar sommarlägret på ön för första gången sedan massakern 2011 då 69 personer sköts ihjäl av Anders Behring Breivik. Även unga socialdemokrater från Finland deltar i lägret som inleds på torsdagen.

De flesta som dödades på Utöya var ungdomar. Dessutom dödades åtta personer i Oslo, där Breivik sprängde en bomb i regeringskvarteret.

Den hjärtformade ön Utøya i Tyrifjorden väntas få upp till 1 000 lägerdeltagare under 6 till 9 augusti då lägret ordnas. Från Finland deltar representanter från Föreningen Nordens Socialdemokratiska Ungdom, Socialdemokratisk Ungdom samt Socialdemokratiska Studerande.Matias Mäkynen, politisk sekreterare på Socialdemokratisk Ungdom anser att det är väldigt viktigt att ungdomarna återtar Utøya.

– Man kan inte bara stanna i sorgen utan man måste kunna fortsätta kämpa för de värden som man alltid kämpat för på den ön: demokrati, samhällets öppenhet och tolerans samt solidaritet. Därför är det viktigt att vi återtar Utøya fyra år efter terrordådet.

Matias Mäkynen, politisk sekreterare på Socialdemokratisk Ungdom.
Matias Mäkynen, politisk sekreterare på Socialdemokratisk Ungdom. Matias Mäkynen, politisk sekreterare på Socialdemokratisk Ungdom. socialdemokratisk ungdom

Mäkynen nämner också att de finländska unga socialdemokraterna genom sitt deltagande även vill skicka ett meddelande till Finland.

– Med tanke på misshandeln i Jyväskylä under veckoslutet vill vi även sända meddelandet att våld eller misshandel inte hör till politik.

Blandade känslor inför lägret

Mäkynen säger att han har ganska blandade känslor inför deltagandet på sommarlägret.

– Det är spännande och intressant att vara med på det första lägret efter fyra år. Men jag tror också att det kommer att vara känsligt eftersom det även deltar folk som var med på Utøya för fyra år sedan.

I och med de 1 000 personer som väntas delta tror Mäkynen ändå att en känsla av hopp kommer att vara påtaglig bland lägerdeltagarna.

Finländare deltagit nästan varje år

AUF har ordnat läger sedan 1950-talet på Utøya och enligt Mäkynen har finländska unga socialdemokrater nästan varje år deltagit på sommarlägret där. Det skulle de också ha gjort år 2011 om det inte hade varit för ett internationellt läger som hölls i Österrike under samma tidpunkt som Utøyas sommarläger ordnades det året. Ingen av de finländska socialdemokraterna hade möjlighet att åka till Utøya.

Mäkynen, som då befann sig i Österrike, berättar att han har svårt att komma ihåg hur han kände den stunden han fick veta om massakern.

– Det var ju så att man inte fick hela bilden och händelseförloppet genast efter att det hade skett. Men sen när man började höra om vad som hänt kändes allt otänkbart och hemskt. När informationen nådde Österrike om en terroristattack på Utøya så kändes det fruktansvärt hemskt och alla var upprörda.

Minnesstund och politik

På torsdagen ordnas en minnesstund för offren på Utøya där bland annat Jens Stoltenberg, nuvarande generalsekreteraren för försvarsalliansen Nato, deltar. År 2011 var Stoltenberg statsminister i Norge.

– På fredag börjar själva lägret och då handlar det mera om olika politiska innehåll, framtiden för AUF:s verksamhet och politisk verksamhet i Norge, säger Mäkynen.

De unga socialdemokraterna från Finland är en del av de internationella gästerna som deltar på sommarlägret.

Ungdomar från det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation AUF återvänder till Utøya den 6 augusti 2015, dyra år efter massakern på ön då 69 personer miste livet.
Ungdomar från det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation AUF återvänder till Utøya den 6 augusti 2015, fyra år efter massakern på ön då 69 personer miste livet. Ungdomar från det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation AUF återvänder till Utøya den 6 augusti 2015, dyra år efter massakern på ön då 69 personer miste livet. Bild: EPA/VEGARD WIVESTAD GROETT NORWAY OUT socialdemokrati

– På lägret deltar samarbetsorganisationer från olika länder, och från de nordiska länderna är största delen unga socialdemokrater som deltar.

"Viktigt med nordiskt samarbete"

Det nordiska samarbetet är väldigt viktigt för den socialdemokratiska rörelsen, säger Mäkynen.

– Speciellt när högerextrema och olika rörelser som använder sig av våld också agerar över gränserna.

Det handlar om att gemensamt arbeta mot våldet, säger Mäkynen.

– Vi vill vara med och stöda norrmännen när de tar steget vidare efter några hemska år. Samtidigt vill vi också ta nya steg tillsammans mot våldet som fortfarande uppstår i de nordiska länderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes