Hoppa till huvudinnehåll

12 döda i gisslandrama i Mali

Gisslandrama i Sevare i Mali 7 augusti 2015. Militär patrullerar utanför det attackerade hotellet.
Militär patrullerar vid området runt hotell Byblos. Gisslandrama i Sevare i Mali 7 augusti 2015. Militär patrullerar utanför det attackerade hotellet. Bild: EPA/STR mali sevare

I västafrikanska Mali har specialtrupper med hjälp av franska soldater befriat fem personer som hölls som gisslan i ett hotel i staden Sévaré i centrala Mali.

12 personer dödades under gisslandramat och fritagningsoperationen, uppger maliska säkerhetskällor.

Tre personer som tagits som gisslan dödades också i attacken. Enligt nyhetsbyrån Reuters är de döda en rysk, en ukrainsk och en sydafrikansk medborgare.

Hotellet Byblos attackerades tidigt på fredag morgon av beväpnade män som tillbringat natten på ett annat hotell i närheten. Männen ska ha tagit uppemot tio människor som gisslan, enligt flera nyhetsbyråer.

Fem av de döda ska vara maliska soldater och tre döda misstänks vara islamister, säger källor inom armén. Sent på fredag kväll kom också uppgifter om att en FN-medarbetare ska ha dödats.

På hotellet brukar bland andra fredsbevarare från FN bo.

Ukrainas ambassad uppgav tidigare under kvällen att en ukrainare, tre sydafrikaner och en fransk medborgare kunde ha tagits som gisslan.

Sévaré ligger cirka 600 kilometer öster om Malis huvudstad Bamako.

Läs också