Hoppa till huvudinnehåll

30 års fängelse för förolämpning mot Thailands kung

Thailands kung Bhumibol Adulyadej.
Thailands kung Bhumibol Adulyadej. Thailands kung Bhumibol Adulyadej. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT bhumibol adulyadej

Militärdomstolen i Thailand har dömt en man till 30 års fängelse och en kvinna till 28 års fängelse för att de förolämpat landets monark. Det är de strängaste fängelsestraffen i landets historia för dylika brott.

Mannen ska ha kritiserat Thailands 87-åriga kung Bhumibol Adulyadej i sex olika uppdateringar på Facebook.

Den 48-åriga mannen dömdes först för vart och ett av de meddelanden han skrivit på Facebook – 10 år för varje brott. Straffet halverades ändå efter att mannen erkänt brottet, enligt hans advokat.

I ett separat fall dömdes en 29-årig kvinna för att ha förolämpat kungafamiljen sju gånger på Facebook. Hennes fängelsestraff halverades också från 56 till 28 års fängelse.

Hårdare kontroll efter militärkupp

Fängelsestraffen är de hårdaste i sitt slag i landets historia. Thailands lagar mot majestätsbrott är de strängaste i världen och det är straffbart att kränka, förolämpa eller hota monarkin och kungafamiljen.

Straffen mot mannen och kvinnan är de senaste i en våg av rättsprocesser för samma brott som sveper över landet sedan militärkuppen i maj förra året.

Sedan militären tog över makten och skärpte kontrollen i landet har över 50 personer åtalats för liknande brott och 24 personer har dömts.