Hoppa till huvudinnehåll

Alfred Backa: Jag är trött på begravningar

Alfred Backa är en av Vegas sommarpratare 2015
Alfred Backa är en av Vegas sommarpratare 2015 vegas sommarpratare 2015

Komikern Alfred Backa visar upp en helt ny sida av sig i sitt sommarprat som behandlar sorgen efter en nära väns död.

Alfred Backa och hans tre år yngre kusin Ludde växte upp som bästa vänner. Efter Luddes död hamnade Alfred i en djup svacka. Komikern Alfred Backa visar upp en helt ny sida av sig i sitt sommarprat som behandlar sorgen efter en nära väns död.

Tiden med Ludde

Alfred Backa är komiker och radiopratare. Han växte upp i Pensala och på somrarna umgicks han flitigt med sin kusin Ludde som bodde i Umeå. Tillsammans gjorde de en massa upptåg, hittade på fantasifigurer och odlade en egen humor. Tillsammans skapade de nya världar, t.ex. gynekologen Bhopp för det var det enda han sa: "bhopp". Han botade sina patienter genom att slå dem och samtidigt säga ”bhopp”. Men han var en så skicklig kirurg att han botade patienterna med ett enda slag. Ibland slängde han ut doktor Gí genom fönstret om han blev för jobbig. Alfred och Ludde hade tillsammans väldigt roligt åt sina enkla upplägg för historier.

När Alfred blev tonåring sågs kusinerna sågs främst under skolloven. Alfred anade en viss håglöshet hos Ludde, men tänkte att det blir bättre när de är tillsammans igen. Alfred skulle börja i en skola i Sverige, inte så långt från Umeå, och då kunde de träffas oftare.

Det blev ett stumt mörker när Alfreds mamma en dag kom in i rummet och berättade att Ludde var död. Han hade dött av en överdos nätdroger.

Jag tycker inte om begravningar― Alfred Backa

Begravningen

- Det kändes dumt att gå på begravningen. Jag har aldrig förstått mig på ritualerna runt en begravning. Jag ville inte klä mig i svarta kläder och bete mig på ett speciellt sätt. Jag skrev ett brev till Ludde som bara han skulle förstå.

Först kände Alfred ingenting. Ingen sorg, det vara bara likgiltighet.

- Jag tänkte att det är väl bara att gå vidare.

Den undertryckta sorgen

Han jobbade på som vanligt, kanske till och med lite för mycket, för han började få magont. Så pass mycket magont att han sökte upp en läkare. Det visade sig att det var en undertryckt sorg som behövde komma ut.

Magontet följdes av ångest. Alfred fick lära sig att sörja. Småningom lättade sorgen.

- I dag mår jag bättre. Jag hoppas att ingen ska behöva bära på undertryckt sorg, så som jag gjorde i fem år.

- För mig kommer Ludde aldrig att försvinna. Glädjen över att ha haft en så nära vän, som jag faktiskt kunde prata om allt med, den kommer aldrig att försvinna. Ilskan kommer väl inte heller helt att försvinna. Inte på länge i alla fall. Jag berättar gärna om Ludde om någon frågar. Men det gör fruktansvärt ont.

Alfred Backas sommarprat handlar om tomheten och sorgen när en nära vän dör. I slutet av programmet framför Alfred en egen sång: En man på en perrong.

Bland annat den här musiken spelar Alfred:

Alfred Backa sommarpratar i Yle Radio Vega den 7 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på honom via Yle Arenan.

Här är listan på Vegas sommarpratare 2015.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega