Hoppa till huvudinnehåll

Dyra höjningar för hyresgäster med gamla kontrakt

Visning av bostad.
Det finns helt okej med hyresbostäder på marknaden, men de är dyra. Visning av bostad. Bild: Yle. hyresbostad

Det är främst hyresgäster med flera år gamla kontrakt som drabbas av problem med allt högre hyror. I det stora hela är situationen på hyresmarknaden ändå bättre än för några år sedan.

Visning i en lägenhet
Äldre hyresgäster kan tvingas säga upp kontrakt de haft i tiotals år. Visning i en lägenhet Bild: Yle hyresbostad

Hyresmarknaden är tudelad för tillfället, säger man på hyresföretaget Vuokraturva. Hyrorna i kontrakt som gjorts för flera år sedan har legat på en betydligt lägre nivå än dagens hyror, men höjs nu i snabb takt för att nå en nivå motsvarande det man i dag får betala för en hyresbostad.

Det här skapar problem då det man har budgeterat för boendekostnader inte längre räcker till, trots att man bor kvar i samma bostad. Upprepade hyreshöjningar tvingar speciellt äldre hyresgäster att säga upp kontrakt de har gjort för tiotals år sedan. Den här utvecklingen märks speciellt i Esbo och Vanda, meddelar Vuokraturva.

En ökning på drygt tre procent

Under årets andra kvartal, mellan april och juni, steg hyrorna med 3,2 procent jämfört med ifjol. På den fria marknaden har hyrorna i hela landet gått upp med 2,8 procent jämfört med året innan. Det är en ökning på 35 cent per kvadratmeter per månad. Inom huvudstadsregionen steg hyrorna för de fritt finansierade bostäderna med 2,7 procent.

Medelhyran per kvadratmeter ligger på 13,15 euro i månaden, i de statligt understödda ARA-bostäderna 11,45 euro. I dem har hyrorna gått upp med 3,6 procent under årets andra kvartal jämfört med året innan.

I huvudstadsregionen är den genomsnittliga månadshyran 16,96 euro per kvadratmeter, i övriga landet 11,31 euro. Hyrorna har gått upp speciellt i Lahtis, Vanda, Kuopio och Jyväskylä. Som vanligt är det ettorna som är dyrast i förhållande till kvadratmeter.

Större bostadsutbud

Höghus i Petrelius, Åbo
Små höghuslägenheter går alltid åt. Höghus i Petrelius, Åbo Bild: Yle/ Nora Engström petrelius

Å andra sidan stiger inte hyrorna i nya kontrakt lika snabbt som för några år sedan. Bortsett från små bostäder som ettor och mindre tvåor ligger hyrorna på en mer resonlig nivå. Det finns också fler bostäder på marknaden, så kampen om dem är inte lika hård. Läget för den som söker bostad är alltså bättre nu än för tre till fem år sedan.

Efterfrågan på mindre bostäder är alltid stor, men också av dem finns det fler än för några år tillbaka. Ett ökat intresse för investeringsbostäder har hjälpt upp balansen mellan efterfrågan och utbud. Hyrorna är ändå fortsatt höga i de små bostäderna.

Stora hyresbostäder finns det i år många av på grund av det sämre ekonomiska läget. Situationen är alltså gynnsam för barnfamiljer, eftersom det finns ett rejält utbud av familjebostäder och hyrorna är måttliga. Den tröga bostadsförsäljningen har fått många att lägga ut sina osålda bostäder på hyresmarknaden och det ska inte vara några problem att hitta större bostäder, meddelar Vuokraturva.

Studerande har varit ute i god tid

Halare på Pampas
De studerande har inlett sökandet efter bostad tidigt i sommar. Halare på Pampas Bild: Yle/Petter Sandelin studenthalare

Läget är också helt okej för studerande. De senaste årens svåra bostadsbrist har fått många att vakna upp tidigt och de studerande har letat bostäder i jämn takt under hela sommaren. Det minskar troligen på trängseln på visningarna i augusti och september.

Risken att helt bli utan bostad är ganska liten, men däremot kan det vara svårt att få en bostad i bra skick i det område man helst önskar sig – de mest attraktiva bostäderna går självklart åt allra först.

Sämre för pensionärer

För pensionärer ser det däremot sämre ut. Boendekostnaderna är höga i Finland och redan nu är det många som har hyror som inte täcks av bostadsstödet. Hittills har pensionärer tillåtits ha en aning högre hyra än de som får allmänt bostadsstöd, men det vill den nya regeringen ändra på.

Regeringen planerar också att skära i både det allmänna bostadsstödet samt i bostadsstödet för pensionärer, vilket kan betyda ett bortfall på mellan 100 och 200 euro i månaden för de med lägst inkomster.

– Hyrorna är redan så höga att bostadsstödet inte täcker boendekostnaderna och ändå planerar regeringen att minska på stödet. Man kan undra hur regeringen har tänkt i den här frågan och om de förstår vilka följder det här beslutet får för de med låga inkomster, säger Pia Lohikoski på Hyresgästernas centralförbund.

Lohikoski är speciellt oroad för de pensionärer som bor i huvudstadsregionen.

– De har ingen möjlighet att flytta till en billigare bostad, för det finns inga sådana längre. Man kan fråga sig om regeringen är av den åsikten att allt fler i den äldre generationen ska leva på fattiggränsen och ställa sig i brödkön.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes