Hoppa till huvudinnehåll

Hangö blåsorkester firar ett kvarts sekel

Christer Vuorinen från Hangö blåsorkester.
Christer Vuorinen var med och grundade orkestern i tiderna. Christer Vuorinen från Hangö blåsorkester. Bild: Yle/Christopher Marins hangö blåsorkester

Hangö blåsorkester fyller 25 år och firar med konsert på lördag (8.8) i Brankis i Hangö. Totalt fyra orkestrar uppträder under kvällen.

Christer Vuorinen spelar tuba och är en av dem som var med och grundade orkestern för ett kvarts sekel sedan.

- Vi var en grupp vuxenstuderande i Hangö musikskola som ville fortsätta på egen hand, berättar han. Det är ju trevligare att spela med andra än att sitta och spela för sig själv. Ännu bättre är det om man kan förgylla också andras vardag.

Äldre medlemmar

I dag är det totalt 12 personer som uppträder med Hangö blåsorkester. Som bäst har bandets medlemmar varit uppe i 20 stycken.

- De flesta som spelar i blåsorkestern är äldre. De yngre som har varit med har flyttat bort för att studera och har i samma veva lämnat musiken.

Däremot tycker Vuorinen att blåsorkestrarna i Västnyland är relativt välrepresenterade med aktiva orkestrar också i Ekenäs och Pojo.

Spelar sällan men gärna

Hangö blåsorkester uppträder mellan åtta och tio gånger per år.

- Vi spelar inte så ofta, men vi ställer gärna upp på olika tillställningar, säger Christer Vuorinen.

Presterar enligt förväntan

Jubileumskonserten på Brankis i Hangö startar klockan 18. Där uppträder blåsorkestern från Hangös vänstad Haapsalu och två Big band.

Vuorinen medger att han är lite nervös, trots sina 25 år på nacken.

- Men inte lika nervös som jag var tidigare. Vi kommer att prestera ordentlig musik och bjuda lyssnarna på det de har kommit för att höra.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland