Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea skapar sin egen "Pyongyang time"

Gammal klocka.
Gammal klocka. Bild: Unsplash/ petradr gammal klocka

Nordkorea vrider klockan tillbaka en halv timme för att skapa sin egen tidszon som ska kallas "Pyongyang time".

Förändringen införs den 15 augusti på sjuttioårsdagen av Koreas befrielse från den japanska ockupationen som varade från år 1910 till år 1945.

För närvarande har Japan, Nord- och Sydkorea samma tid, som nu ligger sex timmar före finsk tid. Från och med den 15 augusti kommer Nordkorea att ligga fem och en halv timme före finsk tid.

Det innebär också att Nord- och Sydkorea inte längre har samma tid, vilket kan orsaka en del problem särskilt i den sydkoreanska industriparken i Kaesong i Nordkorea.

- På kort sikt kan förändringen innebära vissa problem i Kaesong. På längre sikt kan det orsaka problem med att förenhetliga standarder och med att minska olikheter mellan oss, säger det sydkoreanska återföreningsministeriets talesman Jeong Joon-Hee.

Sydkorea genomförde samma förändring efter Koreakriget år 1954 för att markera distans från grannlandet Japan, men man återgick till samma tid som Japan år 1961.

"Återspeglar folkets orubbliga vilja"

Förändringen antogs av Nordkoreas parlament, den Högsta folkförsamlingen.

- Högsta folkförsamlingens dekret reflekterar folkets orubbliga tro och vilja på sjuttioårsdagen av Koreas befrielse, skriver den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Sydkoreanska analytiker tolkar ändringen som det slutna landets försök att framhålla Nordkorea som det "rena, autentiska Korea" jämfört med Sydkorea som är smittat av utländska inflytanden.

- I norr har man alltid försökt projicera ett intryck av att man är mer aggressiv i försöken att utplåna Japans koloniala styre, säger professor Yang Moo-Jin vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

- Så det här faller inom ramen av landets påstående om att det är det enda legitima styret på den koreanska halvön medan Sydkorea är en marionettregering som fortfarande tyr sig till korrupta koloniala metoder, tillägger Yang.