Hoppa till huvudinnehåll

På lördag susar motorcyklisterna fram i Lovisanejden

Lein Andersson
Lein Andersson Bild: Yle/Benjamin Helling leif andersson

På lördagen har man chansen att se ungefär hundra motorcyklister i Lovisaregionen. Då körs nämligen Lovisarundan eller Queen’s Town Bikers Tour längs med vägarna.

Starten går vid café Lilja i Liljendal mellan tio och tolv. Arrangör är motorcykelklubben Queen’s Town Bikers från Lovisa. Leif Andersson från föreningen berättar att evenemanget ordnas för femte gången i år.

Idén till Lovisarundan fick föreningen av sina motorcykelvänner i Ekenäs. I väst har Bruksrundan körts länge och medlemmarna i Queen’s Town Bikers har deltagit i evenemanget flera gånger.

– På ett möte började vi fundera om vi kunde ordna något i öst för att samla motorcykelintresserade.

Det bär av österut

Lovisarundan går ut på att man kör längs med en planerad runda och stannar vid kontrollplatser med jämna mellanrum.

– I år kan jag avslöja att det går österut mot Elimätrakten och vi kommer tillbaka till Lovisa via Kotka och Karhula, säger Leif Andersson.

Rutten körs inte på tid utan var och en kör i sin egen takt. Man kan gott stanna på vägen och njuta av en kopp kaffe. Totalt kör man kring 160 kilometer och det tar drygt tre timmar om man stannar ett par gånger.

När man har kört rundan kommer man tillbaka till Liljendal där man får njuta av en bit mat, lotteri och fri samvaro.

– Alla som har en motorcykel och är intresserade av att åka motorcykel får gärna delta. Ådern spelar ingen roll; huvudsaken är att vi har trevligt tillsammans och får nya vänner.