Hoppa till huvudinnehåll

Sekulär bloggare ihjälslagen i Bangladesh

Niloy Chakrabarty Neel dödades i sin lägenhet i Dhaka. Polisen har spärrat av lägenheten.
Niloy Chakrabarty Neel dödades i sin lägenhet i Dhaka. Polisen har spärrat av lägenheten. Niloy Chakrabarty Neel dödades i sin lägenhet i Dhaka. Polisen har spärrat av lägenheten. Bild: EPA/ABIR ABDULLAH mord

I Bangladesh har ännu en sekulär bloggare dödats. Islamistiska extremister misstänks ligga bakom dådet.

Niloy Chakrabarti, som bloggade under namnet Niloy Neel, höggs ihjäl i sitt hem i huvudstaden Dhaka på fredagen. Det är det fjärde mordet på en sekulär bloggare i Bangladesh i år.

Chakrabarti hade kontaktat polisen för bara några veckor sedan eftersom han hade hotats. Polisen uppges ändå inte ha tagit hoten på allvar.

Polisen uppger att Chakrabarti dödades av sex män som trängde sig in i hans hem efter att de låtsades vara intresserade av att hyra lägenheten. De tvingade sedan Chakrabarti in i ett av rummen och tog livet av honom där.

Chakrabarti bloggade mot fundamentalism och extremism och kämpade för minoriteters rättigheter. Han kämpade speciellt för kvinnor och ursprungsfolk.

Extremister ute efter sekulära bloggare

Imran H Sarker, som leder bloggarnätverket Bangladesh Blogger and Activist Network, säger att Chakrabarti fanns med på en så kallad dödslista med 84 namn som har publicerats i lokala medier. Listan gjordes upp av islamistiska extremister år 2013.

Tidigare i år har även Avijit Roy, Ananta Bijoy Das och Washiqur Rahman dödats. De fanns också på den så kallade dödslistan. Enligt listan var alla bloggarna ateister, vilket har visat sig att inte stämmer.

De fyra dödade bloggarna var däremot alla aktiva på sociala medier och hade kritiserat de extrema islamistiska ideologier som under senare år har fått allt starkare inflytande i Bangladesh. De deltog också alla i sekulära protester år 2013.

Bangladesh är officiellt en sekulär stat men över 90 procent av befolkningen på 160 miljoner är muslimer.

Läs också