Hoppa till huvudinnehåll

Skarvstammen ökade till 24 000 häckande par

Skarvar i Kantlax, Munsala
Skarvar i Kantlax, Munsala Bild: YLE/Jan Jacobson kantlax

Storskarven fortsätter att öka i antal längs hela kusten. På vissa håll hålls skarvstammen effektivt i schack av havsörnarna. Men i de skarvtätaste kommunerna förslår inte örnarnas hjälp – där vill självaste kommundirektörerna vidta åtgärder mot problemfågeln.

Den nyaste kartläggningen från Finlands miljöcentral visar att storskarven fortsätter att öka längs hela kusten. I sommar räknade man med ungefär 24 000 häckande skarvpar. Det är cirka 3 800 par fler än sommaren 2014, en ökning med 19 procent.

Storskarven har konstaterats häcka i 31 kommuner och städer. De största kolonierna finns i Sastmola (4 120 bon), Nystad (2 670 bon) och Luvia (1 770 bon). Andra storkolonier med över tusen bon finns i Vederlax, Kyrkslätt och Raumo.

Nya skarvkolonier har i år uppkommit i Pyttis, Lovisa, Raseborg, Nådendal, Korsholm och Vasa.

Skarvstammen är starkast i Finska viken (8 470 bon). I Bottenhavet noterades 7 560 bon, i Skärgårdshavet 5 400, i Kvarken 2 250 och i Bottenviken 315 bon.

1 400 skarvbon förstördes

På grund av havsörnens härjningar häckar storskarven inte mer i Raseborgs utskärgård. I Pargas har antalet bon minskat med en tredjedel på fyra år, och också i Kyrkslätt och Björneborg har bona blivit klart färre. Havsörn har iakttagits vid flera av dessa kolonier. I Pargas har man på samma gång sett 26 örnar i skarvkolonins närhet.

Totalt förstördes nästan 1 400 skarvbon i sommar. I fem kolonier förstördes alla bon. På flera håll är det sannolikt havsörnarna som vållat förödelsen, men åtminstone i Luvia har olaglig förstörelse av skarvbon förekommit.

"Något måste göras"

I Nystad säger stadsdirektör Atso Vainio att skarvstammen måste minska. Enligt Vainio får skarvkolonierna öarnas ekonomiska värde att rasa.

- Jag är ingen expert, men det hjälper inte att bara jaga bort fåglarna. Det innebär bara att problemet flyttas till en annan plats, säger han.

Vainio önskar att jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen kunde ta itu med skarvproblemet. Tiilikainen besöker Nystad under fredagen.

Även i Sastmola, där 4 120 skarvpar häckade i sommar, efterlyser kommundirektör Pentti Ala-Luopa snabba åtgärder för att få bukt med fåglarna.

- Vi är finska mästare. Redan tidigare har varje invånare i kommunen haft ett eget skarvbo, men nu kan också alla sommargäster få var sitt bo, konstaterar Ala-Luopa.

- För att uttrycka det snällt behöver vi göra upp en plan för stammens skötsel. Vi bör slå fast hur många fåglar som kan finnas på ett område, och i hela Finland.

Det diskuteras mycket om skarvarnas inverkan på havs- och skärgårdsmiljön, och om de problem de vållar för sommargäster och fiskare.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap