Hoppa till huvudinnehåll

Stående paddlare möts i Hangö

Patrik Palmgren paddlar för första gången på ett SUP-bräde.
Intresset för SUP-paddling ökar explosionsartat. Patrik Palmgren paddlar för första gången på ett SUP-bräde. Bild: Yle/Tove Virta patrik palmgren

En FM-deltävling i SUP-paddling hålls vid Plagen i Hangö på lördag (8.8). Intresset för stående paddling växer också i Västnyland.

Suomen purjelauttaliitto ordnar tävlingarna i samband med lokala arrangörer. Peter Forsström är med i arrangemangen via sitt företag Kola Kayaking.

Idrottsformen som har funnits i närmare 50 år har de senaste åren vuxit explosionsartat. Också i Västnyland växer intresset.

Tung idrottsgren

Forsström säger att han själv kom i kontakt med stående paddling då han besökte den engelska kanalön Jersey för några år sedan.

Han säger att tröskeln är låg att komma ut på vattnet, men beskriver grenen som tung. Det krävs också en bra balans för att hålla sig stående på brädet.

Att ta sig framåt liknar Peter Forsström vid att skida terrängskidning på vattnet.

Nästsista deltävlingen

FM-deltävlingen i stående paddling som ordas i Hangö är en av åtta deltävlingar i Finland. Det här är säsongens nästsista deltävling.

Deltagarna paddlar längs en kort bana på mellan 400 och 500 meter och en längre bana på mellan fem och åtta kilometer. Den exakta längden bestäms på basen av vindförhållandena på tävlingsdagen.

Det finns skilda klasser för kvinnor, män och ungdomar. Det är gemensam start för alla på den långa banan. Peter Forsström hoppas att Hangöborna kommer till Plagen för att följa med tävlingarna.

Registreringen börjar klockan halv tio på lördag förmiddag. Det går fortfarande att anmäla sig på plats och ställe.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland