Hoppa till huvudinnehåll

Unga använder mindre alkohol och talar mer om cannabis

Unga springer på en strand
Alkoholanvändningen har minskat bland unga säger man på Saapasryhmä Unga springer på en strand Bild: Yle strandliv,badstränder,sandstrand

Vid Saapas, som är Lutherska ungdomscentrets grupp, har man märkt att ungdomar i Helsingfors festar lugnare än förut.

Nu inleds det sista veckoslutet innan skolorna sätter igång igen nästa vecka. Traditionellt innebär sommarlovets sista veckoslut att skolungdomarna ägnar sina sista sommarlovsdagar i festens tecken.

Ungdomarna firar ändå betydligt lugnare än för tio år sedan, menar gruppledaren Sanna Parkkinen vid Saapas som hjälper unga som rör sig på stan.

Förorterna populärare

- Det rör sig lika mycket ungdomar ute, men de uppför sig betydligt lugnare, säger Parkkinen till Yle Helsinki.

Hon menar att alkoholanvändningen har minskat. Dessutom intresserar inte Helsingfors centrum på samma sätt som tidigare.

- Ungdomarna umgås mera i förorterna nuförtiden, säger Parkkinen.

Pratar öppet om cannabis

Enligt Parkkinen har också polisens effektiverade övervakning under festveckosluten gjort att ungdomarna har lugnat ner sig.

När alkoholanvändningen har minskat menar Parkkinen att diskussionen kring cannabis i sin tur har ökat.

- De unga har blivit allt öppnare med att tala om cannabisanvändning. Trots att användningen fortfarande sker i skymundan så har det blivit vanligare att tala om det, berättar hon.

Räddningsverket har trots allt förberett sig med två extra ambulanser under veckoslutet för att ta hand om onyktra ungdomar och unga som råkat i slagsmål.