Hoppa till huvudinnehåll

UNHCR: Grekland bör åtgärda flyktingkaos

Syriska flyktingar anländer till den grekiska ön Lesbos den 30 juli 2015.
Syriska flyktingar anlände till den grekiska ön Lesbos den 30 juli. Syriska flyktingar anländer till den grekiska ön Lesbos den 30 juli 2015. Bild: Str / Lehtikuva flyktingkrisen

FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar Grekland att åtgärda det man kallar för ett "totalt kaos" på de grekiska öarna, dit tusentals flyktingar har anlänt.

UNHCR kräver också att EU tar ett större ansvar och hjälper Grekland med flyktingsituationen.

Man understryker att det varken finns tillräckligt med rent vatten, sanitetsutrymmen, mat eller tak över huvudet för alla som anländer till de grekiska öarna.

- Jag har arbetat för UNHCR i 30 år och jag har aldrig sett något liknande, säger Vincent Cochetel som leder flyktingkommissariatets verksamhet i Europa.

Han uttryckte oro över att ingen verkar ta ansvaret för att hjälpa flyktingarna.

EU har tidigare kommit överens om att flyktingarna som kommer över Medelhavet ska fördelas mellan medlemsländerna på frivillig basis. Finlands ska ta emot 792 flyktingar från Medelhavet på två år.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten den 7 augusti 2015.
Enligt Greklands premiärminister Alexis Tsipras klarar landets infrastruktur inte av flyktingmängden. Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten den 7 augusti 2015. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingkrisen

Tsipras: Vi har stora problem

Samtidigt sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras på fredagen att landet inte klarar av att handskas med alla de människor som tar sig från norra Afrika över Medelhavet till Grekland.

Tsipras sa att antalet flyktingar är mycket större än vad landets infrastruktur klarar av.

- Vi har stora problem med den här saken och därför har vi bett EU om hjälp, sa Tsipras.

Han fortsatte med att konstatera att det nu är dags att se om EU är en solidarisk union eller en union där var och en bara skyddar sina egna gränser.

Bara i juni månad anlände omkring 50 000 flyktingar till Grekland. Sedan början av året har Grekland tagit emot över 120 000 flyktingar.