Hoppa till huvudinnehåll

Människosmuggling fick synlighet i Vasa

Konstens natt i Vasa.
Containern stod på Vasa torg. Konstens natt i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist enkelbiljett till europa

X3M:s och Yle Kioskis gemensamma projekt Enkelbiljett till Europa kulminerade under veckan i en happening på Vasa torg.

Under 24 timmar satt fyra frivilliga i en container för att uppmärksamma människosmuggling och den humanitära katastrofen på Medelhavet. Tre av de frivilliga gick in på kvällen den 6 augusti, under Konstens natt i Vasa. Den fjärde anlände senare på natten.

Dörrarna stängdes bakom dem och inuti hade de ingen annan stimulans än det som hördes genom containerns väggar, och samtal med varandra. För att värma sig hade de två filtar att dela på, en hink fanns för sanitära behov.

Varje deltagare hade 1,5 liter vatten att klara sig på, tillsammans hade de en chokladplatta att äta. Mot slutet av de 24 timmarna började en av deltagarna må illa och hälsovårdsteamet utanför gjorde en snabb bedömning varefter två extraflaskor med vatten gavs till deltagarna.

Trots att det fanns en nödutgång som endast kunde öppnas inifrån använde ingen av deltagarna den. De satt alla av hela dygnet inne i mörkret.

Rakel Liekki, Dan Granqvist och Susani Mahadura intervjuas innan de stiger in i containern
Rakel, Dan och Susani går in och dörrarna stängs.Karri "Paleface" Miettinen anlände senare på natten.
Öppna Instagram-inlägget


Containern i tidig morgonsol.
Öppna Instagram-inlägget


Paleface underhöll sina vänner med musik.Tiden gick allt långsammare när timmarna började minska.
Öppna Instagram-inlägget
Efter 24 timmar öppnades dörrarna med det dröjde innan deltagarna kom ut.


Fortsättning

Containerexperimentet var en del av projektet Enkelbiljett till Europa. En dokumentär om Sami och Hawkar och deras resa med människosmugglare från Irak till Finland kan ses på Arenan.

Torsdagen den 13 augusti sänds ytterligare en dokumentär, Enkelbiljett till Europa - Det kunde vara du, som knyter ihop projektet. Yle Fem klockan 20.00.

Läs också

Enkelbiljett till Europa

 • Tolv dagar i smugglarens händer

  Sami och Hawkar blev smugglade in i Finland.

  Dörrarna stängs bakom honom. Han hör hur de tunga låsmekanismerna klickar till och med ens blir allt tyst. Det plötsliga mörkret gör att han inte kan se något, hans ögon är ovana vid det dunkel som omger honom, han trevar sig försiktigt fram.

 • Eva Biaudet: Större ansvar ett resonligt krav

  Riksdagsledamot ser inte människosmugglingen som problem.

  Att människosmuggling skulle vara ett stort problem i Finland dementerar riksdagsledamot och före detta minoritetsombud Eva Biaudet.

 • Enkelbiljett till Europa - tjugofyra timmar mörker

  Vi söker svar på problematiken kring människosmuggling.

  Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

 • Utskott: Finland deltar i Medelhavsoperation

  Statsrådet torde fatta slutligt beslut nästa vecka.

  Riksdagens utrikesutskott stöder enhälligt att Finland deltar i EU:s krishanteringsoperation på Medelhavet. Utskottet behandlade frågan på ett extrainsatt möte i fredags. Statsrådet torde fatta det slutliga beslutet nästa vecka.

 • "Jag önskar att min dotter kan sluta vara rädd"

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för dotterns skull.

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för att ge sin dottern Jenna Alshara ett bättre liv. Efter att dottern vittnade ett barn dödas av en bomb har hon inte kunnat sova på grund av ständig fruktan för sitt liv.

 • Hon har smugglat flyktingar utan ligor och profit

  Nytte Ekman har smugglat många flyktingar till Finland.

  Hon har kört över gränsen med gömda flyktingar i bilen. Hon har flirtat för att distrahera gränsvakter, vridit upp musiken för att överrösta skriken av dem som traumatiserats. För Nytte Ekman är ett människoliv viktigare än lagen. Hon har hjälpt många utsatta att komma till Finland.

 • UNHCR: Flyktingarna ökar i rasande fart

  Över hälften av alla människor på flykt är barn.

  Människor tvingas lämna sina hem för att bli flyktingar i en aldrig förut skådad takt, slår FN:s flyktingorgan UNHCR fast i sin nya rapport. Över hälften av alla människor på flykt är barn.