Hoppa till huvudinnehåll

Pinochets fruktade polischef har avlidit

Manuel Contreras, chef för hemliga polisen i Chile under Pinochets tid
Manuel Contreras Manuel Contreras, chef för hemliga polisen i Chile under Pinochets tid Bild: IAN SALAS/EPA contreras

Manuel Contreras, som var chef för den fruktade hemliga polisen i Chile under Augusto Pinochets diktatur, har avlidit. Contreras dog på fredagen på ett militärsjukhus i Santiago i en ålder av 86 år.

Contreras avtjänade ett mer än 500 år långt fängelsestraff för en lång rad människorättsbrott, som kidnappning av oppositionella, tortyr och mord. Han led av diabetes och cancer, och togs in på sjukhus tidigare i veckan då hans hälsa försämrades.

När beskedet om Contreras död kom, samlades tiotals människor utanför sjukhuset för att fira. De skrek "Mördare!", viftade med flaggor och skålade med champagne i pappmuggar.

Efter militärkuppen 1973, där den socialistiske presidenten Salvador Allende störtades, blev Contreras chef för underrättelsetjänsten DINA (Dirección de Inteligencia Nacional). Han sågs allmänt som diktatorn Augusto Pinochets högra hand, och den mäktigaste och mest fruktade personen i Chile näst diktatorn själv.

Över 3 200 människor mördades eller försvann under militärregimen, och ytterligare 28 000 utsattes för tortyr - däribland landets nuvarande president Michelle Bachelet.

DINA har befunnits direkt ansvarigt för omkring 400 brott, som mord och kidnappningar. En del av dem begick utomlands. Tiotals fall behandlas fortfarande i domstol.

Chile övergick till civilt styre år 1990. Pinochet ställdes aldrig inför rätta på grund av sin svaga hälsa. Han dog 2006, 91 år gammal.