Hoppa till huvudinnehåll

Pinochets fruktade polischef har avlidit

Manuel Contreras, chef för hemliga polisen i Chile under Pinochets tid
Manuel Contreras Manuel Contreras, chef för hemliga polisen i Chile under Pinochets tid Bild: IAN SALAS/EPA contreras

Manuel Contreras, som var chef för den fruktade hemliga polisen i Chile under Augusto Pinochets diktatur, har avlidit. Contreras dog på fredagen på ett militärsjukhus i Santiago i en ålder av 86 år.

Contreras avtjänade ett mer än 500 år långt fängelsestraff för en lång rad människorättsbrott, som kidnappning av oppositionella, tortyr och mord. Han led av diabetes och cancer, och togs in på sjukhus tidigare i veckan då hans hälsa försämrades.

När beskedet om Contreras död kom, samlades tiotals människor utanför sjukhuset för att fira. De skrek "Mördare!", viftade med flaggor och skålade med champagne i pappmuggar.

Efter militärkuppen 1973, där den socialistiske presidenten Salvador Allende störtades, blev Contreras chef för underrättelsetjänsten DINA (Dirección de Inteligencia Nacional). Han sågs allmänt som diktatorn Augusto Pinochets högra hand, och den mäktigaste och mest fruktade personen i Chile näst diktatorn själv.

Över 3 200 människor mördades eller försvann under militärregimen, och ytterligare 28 000 utsattes för tortyr - däribland landets nuvarande president Michelle Bachelet.

DINA har befunnits direkt ansvarigt för omkring 400 brott, som mord och kidnappningar. En del av dem begick utomlands. Tiotals fall behandlas fortfarande i domstol.

Chile övergick till civilt styre år 1990. Pinochet ställdes aldrig inför rätta på grund av sin svaga hälsa. Han dog 2006, 91 år gammal.

  • Molly Mae förverkligar sin musikaliska dröm i Berlin

    Molly Mae utmanar Vegatoppen med låten Wanna Be Better.

    Molly Mae har alltid drömt om att få uppträda för en stor publik. Vägen till de stora arenorna går just nu via Berlin. Wanna Be Better heter låten som är startskottet för en möjlig spännande karriär.

  • Barnträdgårdsläraren som blev popstjärna - möt Ela Dawn

    Ela Dawn utmanar Vegatoppen med låten Black Waters.

    25 åriga Daniela Krook är utbildad barnträdgårdslärare men hade en dröm om att göra musik. Hon lämnade Jakobstad för att åka till USA och gör nu egen musik under artistnamnet Ela Dawn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes