Hoppa till huvudinnehåll

Strandens växter ger plättar och sherry

Tarja Kvarnström visar strandkål i Hangö.
Strandkål kan ätas kokt eller stekt. Tarja Kvarnström visar strandkål i Hangö. Bild: YLE/Malin Karlberg kvarnström tarja

Det finns ett stort intresse för vilda växter som livsmedel. Det visar guiden Tarja Kvarnströms örtvandringar som ordnats längs stränderna i Hangö.

Det kan dröja en tid innan man vänjer sig vid smaken av en del växter men det lönar sig att prova.

- Det tog nästan fem år innan jag började tycka om kirskål men nu är den en av mina favoriter, säger Kvarnström.

Rönnblad vid stranden.
Rönnblad passar som saft. Rönnblad vid stranden. Bild: YLE/Malin Karlberg rönnblad

Se örterna på deras växtplats

Tarja Kvarnström har guidat örtvandringar i Hangö sedan 2013. Vandring i naturen tillsammans med en sakkunnig ger förtroende att samla vilda växter.

- Guidningarna ger en viss säkerhet och man får se växterna på nära håll. Många har sagt att de ska prova på de vilda växter jag har visat.

Guidningarna är slut för den här säsongen men det finns fortfarande växter som kan skördas.

Strandsenap på Bellevuestranden i Hangö.
En specialitet på Hangös stränder är marviol, även kallad strandsenap. Växtens blommor kan skördas och sättas i olja. I en vecka kan oljan dra i sig smak av blomdelarna. Oljan passar i salladsdressing. Strandsenap på Bellevuestranden i Hangö. Bild: YLE/Malin Karlberg marviol

Skördetiden för örterna infaller under olika tidpunkter på sommaren. Nu är en bra tidpunkt att plocka rallarros, även kallad mjölke eller mjölkört.

- Rallarrosens blommor blir bra som saft, säger Kvarnström.

Vresrosen är en annan rosa blomma som passar i köket. Kronbladen kan användas till garnering och nyponen som rensats från frön till sherry.

Tarja Kvarnström med vresrossylt på Bellevuestranden.
Tarja Kvarnström har gjort sylt på vresrosens blad. Tarja Kvarnström med vresrossylt på Bellevuestranden. Bild: YLE/Malin Karlberg bellevuestranden

Det finns mycket att läsa om vilda växter på internet men enligt Kvarnström kan också föreläsningar och kurser ge utförlig information.

Rölleka i Hangö.
Röllekans blad kan klippas som krydda i kötträtter medan de torkade blommorna kan användas i hemlagat fotsalt. Rölleka i Hangö. Bild: YLE/Malin Karlberg rölleka

Det gröna är näringsrikt

De vilda växterna är rika på vitaminer och mineraler och de kostar ingenting.

- Nässlor hör till det första jag letar efter på våren, säger Kvarnström. Bladen kan bakas in i semlor men det blir också goda plättar av dem.

En handfull grobladsfrön.
Grobladsfrön kan användas i matlagning på liknande sätt som psyllium. Det går också att laga hårgel av fröna. En handfull grobladsfrön. Bild: YLE/Malin Karlberg groblad

Dessutom kan torkade nässelblad ge smak i smoothien.

- Jag har sett nässelbladspulver i affärer där det är fruktansvärt dyrt, säger Kvarnström. Men om man samlar det själv är det gratis.

Livsmedelssäkerhetsverket Eviras hemsida kan man läsa mera om hur man kan använda vilda växter som livsmedel.