Hoppa till huvudinnehåll

Minns du dessa guldkorn från skoltiden?

Pogs.
Pogs. Bild: NoTalkMan pogs

Efter att ha fått nyheten om att Spice Girls ska återförenas, drabbades redaktionen av en nostalgiattack. Det fick oss att fundera på vad annat vi minns från skoltiden. Väcker gogos, glansbilder och jojo gamla minnen hos dig?

Jag minns att jag ville vara Baby Spice som liten, men i dagens läge skulle jag alla gånger välja Scary Spice. Hur som helst, inspirerade av Spice Girls började vi tänka på andra saker vi minns från tiden då vi gick i grundskolan och listade de häftigaste sakerna. Eller ja, när vi var små tyckte vi att de var häftiga.

Pogs

Alltså vad gjorde man egentligen med dem? Minns så tydligt den där pogtexten, och så minns jag att min storebror en gång fick en som glittrade. Wow.

Pogs.
Pogs. Bild: NoTalkMan pogs

Gogos

Små plastfigurer i olika färger, det var gogos det. Om jag inte minns helt fel skulle man på något sätt rada upp dem och sedan försöka kasta ner dem? På det sättet samlade man även poäng, och jag minns att jag sällan fick några poäng alls. Misstänker också starkt att mina bröder lurade mig på den punkten.

Gogos.
Gogos. Bild: WissensDürster gogos

Glansbilder

Glansbilder känns ju som något hämtat från 1800-talet, men det ägnade man sig alltså åt på det goda 90-talet ännu. Fanns det ens andra glansbilder än änglar och typ älvor? Bilderna samlades i häften och byttes flitigt med kompisarna.

Glansbilder.
Glansbilder. Bild: Wikipedia bildbok

Kassetter

Åh alla sagor man har lyssnat på från kassettspelaren! Dessutom var kassetter sjukt pedagogiska, man kunde ju omöjligt missa när man skulle vända blad i boken som hörde till. “När du hör det här ljudet vet du att det är dags att vända blad”.

Polisen slängde "gammalt" material
Polisen slängde "gammalt" material Bild: Yle misstag

Jojo

Minns ni jojon, den där rullen med ett band som man fäste i fingret? Sedan hissade man rullen ner, upp, ner, upp. Av någon konstig orsak hade alla jojon olika läskföretags logotyper på sig.

Jojo.
Jojo. Bild: Clément Bucco-Lechat yoyo

Hoppa ruta

Jag vet att man gjorde det och gjorde det också själv, men jag fattade ärligt talat aldrig vad leken gick ut på. Vad hade siffrorna för funktion egentligen?

Dagiskorridoren i Braheskolan.
Dagiskorridoren i Braheskolan. Bild: Yle/Marie Söderman hoppa ruta

Twist och hopprep

Jag minns när det i skolan blev rast och alla rusade ut och skrek “jag är eka”, “då är jag toka” då man skulle hoppa (?) twist. Hopprep var också en höjdare. Kompisarna räknade alfabetet i takt med hoppen och den bokstav man “stappla” på var första bokstaven i namnet på den man var kär i. Förstås såg man ju alltid till att stappla vid en viss bokstav…

Hoppa hopprep på skoltid!
Hoppa hopprep på skoltid! Bild: YLE/SFI hoppa hopprep

Hulahula ring

Världens mest irriterande leksak för DET GICK JU INTE!

Lee testar hula-hularingen
Lee testar hula-hularingen Bild: YLE/Strömsö hulahularingar

Klapplekar

Tänk att man tyckte att klapplekar var underhållande. Man klappade alltså händerna i något viss sorts mönster mot kompisens händer, samtidigt som man högt framförde en ramsa.

Ramsorna som hörde till klapparna hade ju inget som helst vettigt innehåll. Jag minns en ramsa som gick i stil med “Aaa mini mini maa, fodi fadi fifti faa, animamamaa, anifafafaa, anijepjepjep, anistepstepstep, animomomoo, som en gammal ko, MU!”

Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle skriva ut just de där “orden” i en artikel. MU!

Saker man samlade på

Till sist måste vi ta upp alla saker man samlade på som liten. Det var de mest underliga och onödiga sakerna, och jag kan inte förstå hur ens föräldrar lät en köpa allt det där. Men antagligen skrek och grät man ända tills man fick sina suddgummin, ishockeykort, pokémonkort eller klistermärken.

Ett suddgummi
Ett suddgummi Bild: Pixtal / YLE suddgummin