Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationer i Ferguson ett år efter dödsskjutning

Bilder på personer dödade av polis i USA de senaste åren, augusti 2015.
I New York har man satt upp en utställning med bilder på människor som dödats av polis under de senaste åren. Bilder på personer dödade av polis i USA de senaste åren, augusti 2015. Bild: EPA/JUSTIN LANE michael brown

I Ferguson i delstaten Missouri i USA har omkring tusen demonstranter marscherat under minnesdagen för Michael Brown som sköts ihjäl av en vit polis.

Demonstranterna höll en tyst stund på stället där polisen sköt den obeväpnade 18-åringen för ett år sedan. Manifestationen leddes av Michael Browns pappa,

Den tysta stunden varade i fyra och en halv minut för att lyfta fram att Michael Browns kropp låg kvar på gatan i fyra och en halv timme förrän den transporterades bort.

- Det gör ont i mig varje dag, men jag försöker göra det obekvämt för människor att tänka att det är ok göra såhär mot folk, sade Browns pappa Michael Brown till medier inför demonstrationen.

Skottlossning intill marschen

En person har skadats efter att han blivit skjuten från en bil i närheten av marschen, meddelar polisen i Ferguson.

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters hade flera skott avlossats.

Det är fortfarande oklart om skottlossningen har en koppling till marschen och minnesdagen.

Häftig debatt

Det ordnades också demonstrationer med anknytning till minnesdagen i andra städer i USA, bland annat i New York och Baltimore där liknande händelser inträfat.

Brown var obeväpnad när han sköts ihjäl på gatan och hans död ledde till demonstrationer mot att polisen diskriminerar och lättvindigt angriper afroamerikaner och en bredare debatt om rasfrågan i USA.

Debatten har inte minst förts på sociala medier. Under året som gått har till exempel hashtaggen #BlackLivesMatter, svarta liv har betydelse, använts mer än sex miljoner gånger på mikrobloggen Twitter.