Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslättrektor: Små skolor lockar inte behöriga lärare

Helena Lönn
Helena Lönn, rektor för fem skolor i Kyrkslätt, säger att nya lärare inte vågar jobba i små skolor. Helena Lönn Bild: YLE/ Christoffer Gröhn rektor helena lönn

I de flesta skolor i huvudstadsregionen är över 80 procent av klasslärarna behöriga. I Kyrkslätt är läget däremot sämre. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning.

För Helena Lönn betydde förra veckan bråda tider. Hon är rektor för fem skolor i Kyrkslätt och veckan före skolstart betyder alltid en hel del jobb.

Behörigheten ofta över 80 procent

- Yle Huvudstadsregionen kontaktade alla svenskspråkiga lågstadieskolor i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda för att inför skolstarten fråga hur stor andel av klasslärarna som är behöriga.

- Både i Esbo och i Helsingfors är behörighetsgraden i de flesta skolor över 80 procent.

- I den enda skolan i Grankulla, Granhultsskolan är 20 av 25 klasslärare behöriga, det vill säga 80 procent.

- I Vanda är alla klasslärare behöriga i Dickursby skola, Kyrkoby skola och Västersundom skola. I Mårtensdals skola är 78 procent behöriga.

- I Helsingfors svarade alla skolor förutom Åshöjdens grundskola. I Esbo svarade alla förutom Finno skola och i Kyrkslätt svarade alla förutom Winellska skolan.

- Skolorna i huvudstadsregionen inleder läsåret under den här veckan.

Lönn basar för skolorna i Friggesby, Karuby, Bobäck, Oitbacka och Sjökulla. I de här skolorna varierar behörigheten mellan 40 och 100 procent.

Sämst är läget i Bobäcks skola där bara tre av sju lärare är behöriga.

- I procent ser det dåligt ut, men de obehöriga lärarna är duktiga. De har jobbat länge och har pedagogisk utbildning fastän de inte är behöriga som klasslärare. En av de obehöriga studerar nu till klasslärare. Jag tror att vi klarar det bra, säger Lönn.

"Ensamheten i en liten skola skrämmer"

Behörighetsgraden i Kyrkslätt är ändå i medeltal sämre än i övriga kommuner i huvudstadsregionen. Lönn tror att det beror på att små byskolor inte är populära bland nya lärare.

- Med ganska lång erfarenhet så kan jag säga att det är svårt att rekrytera lärare till skolor med två eller tre lärare. Nya lärare är osäkra på att jobba i en liten skola eftersom man då tvingas undervisa i alla ämnen och man har inga kolleger i samma årskurs. Som ny lärare är man ensam och det skrämmer, säger Lönn.

- Men nya lärare verkar inte veta hur det ser ut i små skolor och att det finns en sorts frihet som äldre lärare ofta uppskattar.

Klarar en nyutexaminerad lärare av att jobba i en liten skola?

- Det klarar man av, men det är annorlunda. Man måste vara beredd på att göra nästan allt.

Lönn anser att de lärare som jobbar i små skolor borde berätta för lärarstuderandena hur det är.

- Det är också ovanligt med praktikanter i små skolor. Det har förändrats sedan jag själv studerade. Då var det obligatoriskt att göra praktik i en sammansatt klass i en liten skola, säger Lönn.

Men nya lärare verkar inte veta hur det ser ut i små skolor och att det finnas en sorts frihet som äldre lärare ofta uppskattar.― Helena Lönn
Bobäcks skola
I Bobäcks skola är tre av sju klasslärare behöriga under det här läsåret. Bobäcks skola Bild: YLE/ Christoffer Gröhn bobäcks skola

"Få alternativ att välja mellan"

I Helsingfors är behörighetsgraden i de flesta skolor över 80 procent. De enda undantagen är Hoplaxskolan, Kottby lågstadieskola, Östersundom skola och Månsas lågstadieskola. I Månsas har behörighetsgraden ändå förbättrats.

När Spotlight i våras granskade behörigheten var ingen av de tre klasslärarna i Månsas behöriga, men det här läsåret är två av tre klasslärare behöriga i Månsas.

Ronnie Rehn är rektor för Cygnaeus lågstadieskola, Kronohagens lågstadieskola och Minervaskolan. Han är nöjd med personalsituationen.

- 80 procent av lärarna är behöriga i mina skolor. Jag är nöjd med personalen. Valmöjligheterna är ändå få då det finns så få sökande till de lediga platserna, säger Rehn.

I Hoplaxskolan är 71 procent av klasslärarna behöriga.

- Som rektor ser jag gärna att alla klasslärare är behöriga eftersom det ger kontinuitet. Men med tanke på att det inte finns så många behöriga lärare så är jag nöjd med de personer jag anställt, säger rektor Mia Förars-Pöytäniemi.

"Svårt hitta behöriga vikarier"

Också i Esbo är behörighetsgraden i de flesta skolor över 80 procent.

Det är en sensation! Vi har sökt efter en behörig klasslärare i flera år.― Annika Fonselius

Sämst är det i Boställsskolan, där bara hälften av de fyra klasslärarna är behöriga.

- Det är fråga om vikarier. Det är svårt att få behöriga lärare till vikariaten, säger rektor Maria Laurén-Lindholm.

I Rödskogs skola är båda klasslärarna för första gången på länge behöriga.

- Det är en sensation! Vi har sökt efter en behörig klasslärare i flera år, säger biträdande rektor Annika Fonselius.