Hoppa till huvudinnehåll

Polis om Ikea-dådet: Det är helt galet

Två personer dödades och en fick livshotande skador vid en knivattack på Ikea i Västerås i Sverige på måndagen. Polisen var mycket förtegen om motivet för dåden vid en presskonferens på måndag kväll.

De två avlidna är en man och en kvinna. Den skadade är en 35-årig man. Han uppges ha livshotande skador och har opererats.

Ikea-morden
Västeråspolisen Per Ågren Ikea-morden Bild: SVT polis

Två män har anhållits misstänkta för mord. En av de anhållna är den skadade personen. En man som är född 1992 är skäligen misstänkt för mord. Den skadade mannen, som är född 1979, är på sannolika skäl gripen misstänkt för mord.

Knivhuggningen inträffade på husgerådsavdelningen på Ikea i Erikslunds Shopping Center vid 14-tiden finsk tid. Hela området evakuerades och spärrades av.

Polisen mycket fåordig

Polisen vill inte avslöja vare sig offrens identitet eller ålder, av hänsyn till de anhöriga.

Per Ågren, kommenderingschef vid Västerås-polisen, ville vid kvällens presskonferens inte heller svara på frågor om mordvapnet.

- Inget motiv är heller klart. Det är för tidigt att gå in på det, säger han. Vi utesluter i det här skedet inte att gärningsmännen var fler.

Det som just nu verkar sannolikt är att förövarna inte kände offren. Ågren tolkar detta som om offren valts ut på måfå.

- Dådet är helt galet, helt galet, säger han.

Ikea vill ta hand om personal och kunder

Värsta dagen i mitt liv.

Ikea uppger att de för samtal med personalen om det inträffade.

Ikeas varuhuschef Mattias Johansson var på eftermiddagen märkbart skakad. Han säger att det var den värsta dagen i hans liv.

Läs också