Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobbet mitt i rosendoften

Maj Lundström.
Maj Lundström från Pargas skulle inte beskriva sig själv som en person med gröna fingrar annars, men hon har lärt sig mycket under arbetet i parken. Maj Lundström. Bild: Yle/Ylva Vikström rosenparken

Maj Lundström från Pargas sommarjobbar i Rosenparken invid Pargas stadshus. Bäst gillar hon att klippa rosor, sämst att ge sig ut regniga morgnar - men till och med det har hon vant sig vid.

Rosenparken bredvid Pargas stadshus badar i både solsken och rosendoft. Tjugoåriga Maj Lundström från Pargas sommarjobbar inom parksektorn i Pargas stad, och hon är väldigt glad över att det är just i Rosenträdgården hon tillbringar mest tid.

- Det är så vackert här, det är roligt att stå och fixa med rosorna. Dessutom kommer folk ofta fram och pratar med en och berömmer rosorna, och säger att de tycker jag verkar ha det bästa tänkbara sommarjobbet, skrattar Maj Lundström.

Alla dagar är ändå inte bara sol och blomdoft, i synnerhet den här sommaren har bjudit på mer utmanande trädgårdsväder.

- Jag var nog lite besviken först, för senast jag jobbade här, 2013, var det jättevarmt och fint väder största delen av sommaren. Nu har det varit kallt och regnigt, men det gäller bara att lära sig att klä på sig regnkläder direkt, speciellt stövlar så att fötterna hålls torra, så går det nog bra, säger Lundström.

Roligt att se konkret resultat

Till vardags studerar Lundström statskunskap vid Åbo Akademi, men det var vänner som tipsade henne om parkarbetet.

- Jag tyckte det lät trevligt att få vara utomhus, och jag trivs faktiskt bara bättre och bättre med det här jobbet. Det är roligt att göra något där man konkret ser resultatet av sitt arbete, säger Lundström.

Rosenparken i Pargas.
Rosenparken i Pargas doftar gott så här års. Rosenparken i Pargas. Bild: Yle/Ylva Vikström rosenparken

Dagen går ut på att bland annat klippa rosor, rensa ogräs, och sköta om blommorna inne i stadshuset. Under arbetets gång brukar Lundström ofta lyssna på radio, eller podcasts om samhälleliga teman.

- Jag ogillar när det är tyst, så jag har gärna någon som pratar i mitt öra.

Lär sig få gröna fingrar

Någon tidigare erfarenhet av trädgårdsarbete hade Lundström inte, men hon säger att hon lärt sig väldigt mycket av jobbet.

- Dels att sköta olika maskiner, och dels hur man ska ta hand om rosor. Jag har inte annars speciellt gröna fingrar, men det går bra att lära sig.

Läs också