Hoppa till huvudinnehåll

Esbokorna är effektiva trädgårdsmästare

Östfinska kor betar under sommaren vid Esboviken
De här korna betar på Naturaområdet vid Esboviken. Östfinska kor betar under sommaren vid Esboviken Bild: Yle/Helena von Alfthan natura-område

På sommaren blir de här korna stadsbor. Det innebär att många vill klappa dem, men också att drogmissbrukare letar efter svamp på deras betesmarker.

För fem år i taget skriver Sebastian Nurmi kontrakt med Forststyrelsen om att hans kor ska få beta på naturskyddsområden i huvudstadsregionen. Ett av dem ligger i Glasdalen, där Esboviken tar slut och det finns stora vassiga vikar.

Sebastian Nurmis kor betar under sommaren vid Esboviken
Sebastian Nurmi äger korna som betar i Glasdalen. Sebastian Nurmis kor betar under sommaren vid Esboviken Bild: Yle/Helena von Alfthan glasdalen

De största problemen har han haft med drogmissbrukare som gärna plockar svamp vid Esboviken.

- Vissa psykedeliska svampar växer här, de som vill ha dem älskar inte kossorna eftersom korna trampar på svamparna. Men å andra sidan vet de inte att svamparna behöver koskit. De har söndrat stängsel och djuren har varit här och där. Det brukar gå till så att polisen då och då hämtar killarna härifrån och sedan låter dem gå, säger Sebastian Nurmi.

Kalv som betar vid Esboviken på Natura-områder
Vid Esboviken betar kor, kalvar och en tjur. Kalv som betar vid Esboviken på Natura-områder Bild: Yle/Helena von Alfthan glasdalen

Korna är av den ursprungliga östfinska rasen, de är köttkor som inte ger mjölk. Deras viktigaste jobb är att hålla naturen öppen på Naturaområdet vid Esboviken. Korna är särskilt förtjusta i att äta vass, som det finns gott om inne i viken.

- De äter bort monokulturerna så att det blir mångfald. Då kommer insekter, fjärilar och fåglar till området. Det går genom hela kedjan så alla har nytta av det, också människan som sedan får väldigt gott kött, säger Sebastian Nurmi.

Naturskyddsområdet vid Esboviken har den enda kända populationen av den stora natebocken, en ovanlig skalbagge. Området är också en viktig rastplats för fåglar, som det går att speja på från ett fågeltorn.

Östfinska kor betar under sommaren vid Esboviken
Tar maten slut innaför för stängslet kan korna få för sig att rymma. Östfinska kor betar under sommaren vid Esboviken Bild: Yle/Helena von Alfthan natura-område

Förutom i Glasdalen vid Esboviken betar Sebastian Nurmis kor på Bredvikens naturskyddsområde och i Otnäs. Där rymde korna i juli till Technopolis parkeringsplats, polisen fick fast rymlingarna innan något värre hann hända.

- Jag måste tacka Esbopolisen, de har gjort sitt arbete väldigt fint. De börjar vara riktigt goda cowboys, säger Sebastian Nurmi.

Ko som betar vid Esboviken
Korna är skygga och springer undan om man närmar sig för snabbt, det gäller att vänta in dem. Ko som betar vid Esboviken Bild: Yle/Helena von Alfthan glasdalen

Det är fritt fram att hälsa på korna som betar vid Esboviken. Invånarna i Glasdalen brukar hålla kontakt med Sebastian Nurmi och ha koll på vad som händer med korna.

- Här i Glasdalen finns unga flickor som älskar kossorna, de är mycket ute här med dem, säger Nurmi.