Hoppa till huvudinnehåll

Hjälper ett strikt dagsprogram pojkar i skolan?

Hundra danska killar släpar rejält efter i modersmål och matematik. De deltar i ett sommarläger med annorlunda regler och inlärningsmetoder.

Fokus ligger på fysisk aktivitet, personlig utveckling och faktainlärning i komprimerad form. En sista chans att under två veckor nå upp till samma nivå som klasskamraterna.

Genomgående för nästan alla pojkar på Løkkefondens Drengeakademi är att de är omotiverade och har dåligt självförtroende. Nästan dubbelt fler pojkar än flickor har lässvårigheter och det är markant fler pojkar som är i behov av specialundervisning.

På lägret gäller det inte bara att ta till sig fakta. Stort fokus läggs på fysisk och mental träning. Bland annat tränar de unga på sju egenskaper som skall hjälpa dem i skolarbetet och på sikt med att skaffa jobb; självkontroll, engagemang, tålamod, social intelligens, tacksamhet, optimism och nyfikenhet.

För akademin gäller det att visa både för omvärlden och pojkarna själva att de har stor kapacitet bara man arbetar med dem på rätt nivå och med riktiga metoder.

Ett tufft dagsschema

Dagarna på lägret har strikta och sunda ramar. Väckning är det alla dagar kl. 6.30 och undervisning är det dagligen kl. 9.00 – 12.00, kl. 13.30 – 17.30 och kl. 19.00 – 20.30. I pauserna finns tre motionspass insatta dagligen och kl. 22 är det läggdags. Också kosten är anpassad, sund och näringsrik – utan socker. Användningen av mobiltelefon är begränsad till en timme om dagen. Varken tv eller datorer är tillåtna i sovrummen. Det blir två veckor av framsteg, personliga segrar, hemlängtan, misströstan och stora utmaningar.

Pojkakademin
Yle Fem tisdagar kl. 20.00, seriestart 11.8.2015
Produktion: DR / Nordvision
30 dagar på Arenan

Program 1 11.8 kl. 20.00
Hundra pojkar i åldern 14 – 16 år deltar i en tvåveckors kurs för att förbättra sina kunskaper i danska och matematik i skolan. Första dagen testas de och nivån konstateras vara väldigt låg. Många drabbas också av hemlängtan.

Program 2 11.8 kl. 20.30
Pojkarnas studier fortsätter med att lära dem självkontroll, uthållighet, nyfikenhet, tacksamhet, engagemang, optimism och social intelligens. Rami har svårt att behärska sina känslor och skall lära sig att räkna till tio. Alexander ger lätt upp i matematik. Assem vill inte engagera sig eller följa reglerna. Hur skall pojkarna klara sig?

Program 3 18.8 kl. 20.00
Pojkarna har kunskapsmässigt gått framåt men skall nu lära sig vikten av ett regelbundet vardagsliv. De skall lära sig att äta sundare, motionera mera och sova regelbundet för att få energi att jobba. Mads vill gå ner i vikt och få upp sin kondition. Det visar sig vara svårt och han ger lätt upp. Gregers utmanas att hålla föredrag för sina kamrater. Mikkel blir belönad för att han börjat ta ansvar.

Program 4 25.8 kl. 20.00
Kursen är på slutrakan och pojkarna försöker ge sitt bästa in i det sista. Mikkel vill hem till sin pappas 40-årsdag. Pojkarna testas en sista gång. Har de förbättrat sina kunskaper och färdigheter efter den två veckor långa intensivkursen?

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem