Hoppa till huvudinnehåll

Musikfestspelen Korsholm i Radio Vega

Artende-kvartetten spelar i Solf kyrka
Artende-kvartetten i Solf kyrka Artende-kvartetten spelar i Solf kyrka Bild: Musikfestspelen Korsholm / Svenna Martens artende-kvartetten

Ekon från Nordamerika och musik från ”Nya världen” hördes under Musikfestspelen Korsholm i början av augusti. Radio Vega bandade två konserter som sänds den 11 och 18 augusti.

Finländsk och tysk stråkkvartett

I den första konserten som är inspelad i Solf kyrka den 31 juli spelar den unga finländska Artende-kvartetten. De bjuder på en amerikansk klassiker, George Chadwicks fjärde stråkkvartett.

I samma konsert får man höra prov på den tyska Schumann-kvartettens lovordade spel. Kvartettens har på kort tidigt seglat fram som en av Europas mest intressanta och spännande stråkkvartetter. Den spelar Antonin Dvoraks stråkkvartett nr.12, den som kallas ”den amerikanska”. Den kom till 1893 då Dvorak vistades i Spillville i Iowa. I musiken kan man höra hemlängtan och melankoli, men också ekon från folkmusik och fascination inför den nya världen.

Djävulsporten i Lappland

Den andra konserten spelades in i Vasa stadshus den 3 augusti. I den blandas amerikanska sånger med årstidsmusik av Astor Piazzolla och ett uruppförande av Matthew Whittall.
Whittall var årets tonsättare under musikfestspelen och hans Devil’s Gate hörs här för första gången. Det är musik inspirerad av en vandring i Lappland.

I hate music

Pixel
Angelika Klas Pixel Bild: Yle / Erik Vierkens angelika klas

De amerikanska sångerna bjuder sopranen Angelika Klas på. Hon sjunger Leonard Bernsteins naivistiska och satiriska ”I hate music” och Jerome Kerns ”Can’t help lovin’ dat man”.
Rastrelli cellokvartett spelar i Vasa stadshus
Rastrelli-kvartetten Rastrelli cellokvartett spelar i Vasa stadshus Bild: Musikfestspelen Korsholm / Svenna Martens cellokvartett

Musik av argentinaren Astor Piazzolla ramar in konserten. De fyra ryska cellisterna i Rastrelli-kvartetten spelar ett par satser ur Piazzollas ”Årstiderna” och avslutar med ”Adiós Nonino”.

Konserten i Radio Vega

ti 11.8 kl.21.05 (och 13.8 kl.22.15)
ti 18.8 kl.21.05 (och 20.8 kl.22.15)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje