Hoppa till huvudinnehåll

Överenskommelse om grekiskt lånepaket

Greklands flagga med ett bälte.
Greklands flagga med ett bälte. Bild: Wikimedia commons. greklands kris

EU-kommissionen bekräftar att man i princip har kunnat enas om Greklands tredje låneprogram.

Ett tekniskt avtal har ingåtts mellan kreditgivarna och de grekiska förhandlarna - frånsett några detaljer, men nu ska avtalet granskas politiskt.

Grekland har bland annat gått med på lånegivarnas krav på en privatiseringsfond och försäljning av statlig egendom.

I natt kom Grekland, Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och den internationella valutafonden IMF överens om att budgetmålet för Grekland ska vara ett budgetöverskott på en halv procent nästa år och en procent år 2017.

För i år gäller det att Greklands statliga inkomster ska vara 0,25 procent mindre än utgifterna.

Lånepaketet på 86 miljarder euro är en förutsättning för att Grekland ska hållas flytande och undvika en total kollaps i banksektorn.

Paketet kan slutligen godkännas av euroländerna på fredagen då eurogruppen, som består av euroländernas finansministrar möts i Bryssel.

Regeringen redo att godkänna paketet

I Finland är regeringen redo att godkänna det tredje lånepaketet ifall det får grönt ljus av eurogruppen. Det gäller även Sannfinländarna, som tidigare sagt nej till ytterligare lån till Grekland.

Riksdagens stora utskott kommer att behandla överenskommelsen före eurogruppens beslut.

Grekland har meddelat att landet gärna vill ha ett slut på förhandlingarna om lånepaketet redan i dag så att de grekiska parlamentet hinner behandla ärendet innan tidsfristen för återbetalningen av en skuld på 3,2 miljarder till Europeiska centralbanken går ut den 20 augusti.

Grekland blir tvunget att gå med på omfattande omstruktureringar i utbyte mot lånepaketet. Bland annat måste grekiska staten sälja egendom till ett pris på 50 miljarder euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes