Hoppa till huvudinnehåll

Sex, våld och energidrycker - vad pojkar vill tala ut om

Unga killar
Pojkarna på bilden hör inte ihop med innehållet i artikeln. Unga killar Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen män,killar

Min flickvän tycker vi ska skaffa barn. Jag är 18 och hon är 17.
Jag tror jag gillar pojkar – hur gör jag för att bli heterosexuell?
Jag är ensam hemma. Det är mörkt och jag är rädd.
Skolhälsovårdaren är en kvinna. Inte kan ju berätta om min penis för henne!

Ovan några exempel på frågor och funderingar som Poikien puhelin (på svenska Killarnas telefon) har fått ta emot under år 2014. Den finskspråkiga telefonlinjen upprätthålls av Väestöliitto och har sedan starten år 2007 publicerat årliga rapporter på vad samtalen berört.

Också i årets rapport var det frågor om sex, kroppen och relationer som toppade lista på återkommande samtalsämnen.

- "Vituttaa ja panettaa" (ung. "jag är irriterad och kåt" red.anm) kan man kort summera det pojkarna som ringer oftast har på hjärtat, berättar Miguel Reyes, en av dem som svarar på Poikien puhelin.

Det kostar ingenting att ringa numret och det är alltid en manlig rådgivare som fått skolning i ämnet som svarar.

- Vi testade faktiskt att ha kvinnliga rådgivare ett tag, men det visade sig att killarna som ringde inte vågade ställa lika uppriktiga frågor till en kvinna. De låtsades veta mera när de talade med en kvinna, berättar Mika Lehtonen, chef för Centret för pojkar och unga män.

Våldsam omvärld

Under 2014 ringdes numret upp 22 357 gånger. Av dessa hade man kapacitet att svara på 7586 samtal. Det populäraste samtalsämnet under fjolåret var sex, på andra plats kommer frågor om könsorgan. Också problem inom familjen, funderingar kring att bli ihop med någon och sexuell läggning var ofta förekommande samtalsämnen.

Joonas Kekkonen, en av rådgivarna på Poikien puhelin, har speciellt lagt märke till att frågor om våld är återkommande.

- Det kan vara fråga om fysiskt eller sexuellt våld eller våld som killarna utsätter sig själva för. Både offer och förövare ringer oss och pratar om de här sakerna eftersom de inte vet vem de annars ska vända sig till.

Enligt Kekkonen är det anmärkningsvärt att pojkarna är så inställda på att våld ska förekomma i deras omgivning trots att det finländska samhället i mångt och mycket är tryggare i dag än för 20 år sedan.

- De leker våldsamma fantasilekar redan som små och är ibland nervösa för hur de ska kunna hantera en situation där de förväntas vara våldsamma.

Ifall det behövs hjälper rådgivarna på Poikien puhelin pojkarna vidare, så de kan få konkret hjälp på sin egen hemort.

- Ytterst få människor är våldsbenägna från födseln, våldet triggas av någonting i pojkarnas livssituation och omgivning. Vi försöker hjälpa dem att komma underfund med vad det kan vara som väcker till liv våldsamheten och fundera på hur man kunde tackla situationerna, förklarar Kekkonen.

Svordomar, hot och stora känslor

Att pojkar skulle vara dåliga på att uttrycka sina känslor stämmer inte, enligt krafterna bakom Poikien puhelin. Känslouttryck får tvärtom rådgivarna ta del av i överflöd.

- De skriker och svär, förolämpar oss som svarar, provocerar och hotar, berättar Miguel Reyes. Då gäller det för oss att inte låta oss bli provocerade, och att vid behov förklara varför det rasistiska skämtet inte var roligt, att det kan vara brottsligt att skrika hotelser i telefonen.

- Vi är lite som Ikea, man får ångra sig, konstaterar Mika Lehtonen. När vi till exempel förklarat varför det inte är okej att hota med att skjuta alla oss som arbetar på Poikien puhelin och upplyst denna om att vi är skyldiga att anmäla hot till polisen brukar den som ringt ta tillbaka hotet med ett ”Aija, nå men det var ju inte på riktigt. Sorry”.

Reyes understryker att det aggressiva och provocerande beteendet ofta är ett sätt att testa rådgivaren. När man väl har satt denna på prov och insett att han är en lugn, stabil och vettig person vågar man övergå till de saker som som man egentligen vill diskutera.

Insyn i den unga killens värld

Det primära syftet med hjälplinjen är givetvis att hjälpa de unga killar som ringer, men samtidigt ger samtalen Väestöliitto insyn i killarnas värld. Ibland kan man urskilja vissa trender.

- Redan för många år sedan diskuterade vi sinsemellan att det här med energidrycker kommer att bli ett problem, berättar Lehtonen. Långt senare började saken uppmärksammas på riktigt i media.

En annan upseendeväckande detalj som framgått av samtalen är att unga pojkar som försökt köpa kondomer ofta fått ett nej i butiken. Motiveringen har varit att de är för unga för att ha sex och därför inte ska få köpa kondomer, men Väestöliitto vill bestämt framhäva att det är positivt att killarna vågar köpa dylika och lära sig hur de fungerar innan det blir aktuellt att använda dem på riktigt.

Skrik, svordomar och kriser hör till vardagen för dem som arbetar på Poikien puhelin. Men ibland kommer kommentarerna som gör att det verkligen känns värt besväret.

- När vi får en kommentar som "Om det inte hade varit för er hade jag varit död. Tack för det!" är det ju omtumlande, säger Joonas Kekkonen. Det är väl den starkaste respons man kan få.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle