Hoppa till huvudinnehåll

Snart tas presenningarna bort från rådhuset

Lovisa rådhus täckt av byggställningar.
Byggställningarna kring Lovisa rådhus borde försvinna innan sista veckoslutet i augusti. Lovisa rådhus täckt av byggställningar. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa rådhus

Lovisas rådhus har över sommaren varit inpaketerat under byggställningar och presenningar. Regnet i juli har lett till att plåtslagarna är lite efter i tidtabellen.

Trots små fördröjningar i arbetet torde man ändå kunna ta bort byggställningarna runt rådhuset i tid för evenemanget Lovisa historiska hus som äger rum sista veckoslutet i augusti.

– Vi ska ta bort byggställningarna i tid för evenemanget, men alla fönster är det inte sagt att vi hinner få på plats, säger byggnationsingenjör Pia Rajala vid Lovisa stad.

Dörren på Lovisa rådhus restaureras.
Huvuddörren på rådhuset restaureras, likaså de flesta fönster mot torget. Dörren på Lovisa rådhus restaureras. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa rådhus

Fönstren mot torget och Alexandersgatan har renoverats och det visade sig att de var i sämre skick än man räknat med. Möjligtvis läggs fönstren i under Lovisa historiska hus-evenemanget. Skämtsamt föreslår Rajala att det kunde vara en egen programpunkt i sig.

Regniga dagar har plåtslagarna inte kunnat jobba och därför är arbetet med yttertaket försenat. De senaste dagarna av sol är därför mycket välkomna.

Rådhuset i Lovisa renoveras.
Klocktornet är redan färdigrenoverat men stadens vapen saknas från väggen. Rådhuset i Lovisa renoveras. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa rådhus

Stökigt har det varit att jobba i rådhuset under sommaren, men Lokalservicen hade varnat för det redan i våras.

Klocktornet är redan färdigt men bland annat Lovisa vapen som suttit uppe på taket är fortfarande och restaureras.

Läs också