Hoppa till huvudinnehåll

Stormskärs Maja på många olika sätt

Lasse Mårtenson skapade den älskade titelmelodin till Åke Lindmans tv-serie Stormskärs Maja (1976). Låten har blivit allmängods och också fått en gripande text på svenska av Benedict Zilliacus och på finska av Jukka Virtanen. Man kan sjunga Stormskärs Maja till stora ackompanjemang, a cappella eller plinka den på kantele och dator.

Mångsysslaren Lasse Mårtenson är mest känd för sin Stormskärs Maja. Han skrev låten till tv-serien 1976 och framförde den ofta på piano. Ovan hör vi honom spela den i programmet "Neljän tuulen tiellä" 1995.

Anna Kähärä och Mervi Hiltunen spelar Stormskärs Maja fyrhändigt på flygel 1992. Själva maestro Mårtenson står i kulisserna och myser åt den skickliga tolkningen.

Stormskärs Maja på tramporgel, kantele, fiol och dator

Stormskärs Maja är en låt man ofta förknippar med piano, men den har framförts också på många andra instrument.

Aarre Polsos tolkning på tramporgel ger låten ett folkmusikaktigt drag. Vi får en känsla av att befinna oss på en hembygdsgård ute på landsbygden, kanske t.om. på ett kyrkligt möte?

Tellervo Haikonen tolkar Stormskärs Maja på kantele 2001. Kantelen har inte ett lika klangfullt ljud som ett piano, men följer vackert med den klassiska låten och ger den ett barockartat harpsound.

På Skolmusik 1993 framför duktiga skolbarn Stormskärs Maja mäktigt med en stor stråkorkester, piano och flöjter. Arrangemanget är av Helge Dahl och Pjotr Gebala dirigerar. Ett vackert soloparti framförs av violinisten Herman Höglund och Anders Gebala på piano.

Också Linda Lampenius tolkadr den klassiska pianolåten på fiol. Låten får en känsla av irländsk folkmusik tillsammas med husorkestern i "Tuttu juttu show" 1997. Lampenius version kom också med på debutalbumet från samma år.

Två skolbarn i Yliskylän ala-aste (Uppby, Degerö, Helsingfors) har programmerat en version av Stormskärs Maja på dator. Programledaren för barnprogrammet "Lukkari" är mäkta imponerad och undrar hur barnen kunnat programmera sånt. Man behöver bara en processor och så matar man in det som finns i boken, säger Vesa. Men Pamir har spelat fiol sedan 6-års ålder och kan därför sätta in rätt noter och ackord.

Stormskärs Maja som en vacker visa

Stormskärs Maja har också blivit känd som sång. Texten till Stormskärs Maja skrevs redan i samband med tv-serien på svenska av Benedict Zilliacus. Jukka Virtanen översatte sången till finska. Den har blivit älskad på båda språken.

Duetten Lasse von Hertzen och Päivi Paunu sjunger tillsammans Stormskärs Maja trubaduraktigt. Lasse von Hertzen ackompanjerar med gitarr.

Maria Ylipää och Waltteri Torikka förenar den finska och svenska texten på en självständighetsmottagning 2013. Duettens bilinguala tolkning gjorde intryck också på presidentparet i publiken.

Pepe Willberg sjöng Myrskyluodon Maija redan 1986. Hans tolkning kom med på Yksi ruusu, som gavs ut på c-kasett. Här hör vi en live-version från 1989.

Kända örhängen brukar också förekomma i själfulla a capella-tolkningar. Här är det gruppen Grex Musicus som sjunger Stormskärs Maja. Arrangemanget är av Virpi Eroma.

Den underbara låten har också översatts till engelska. Här i en översättning av M. Gaber Abrahamsen. Maria Baijars-Salakka och Michael Keitel tolkar Stormskärs Maja på skivan Songs from Finland. Tyvärr har den ackompanjerande orkestern inte nämnts.

Och så här lät den som urpremiär i tv-serien

Text: Ville Matilainen/Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.