Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Inga överraskningar i budgeten

Finansminister Alexander Stubb
Finansminister Alexander Stubb Bild: Lehtikuva samlingspartiets ordförande

Statsbudgeten för nästa år kommer att vara mindre än årets budget, kommenterade finansminister Alexander Stubb (Saml). Budgeten innehåller inga överraskningar, den följer långt skrivningarna i regeringsprogrammet.

På en fråga om det var lättare att göra upp budgeten inom den här regeringen poängterar Stubb att han inte var finansminister då årets budget gjordes upp men att det så till vida var lätt att regeringsprogrammet gav klara ramar. Stubb säger också att ministerierna inte den här gången kom med några orimliga krav.

- Det är alltid svårt att göra upp en budget som är mindre än den föregående, men vi visste att det här var på kommande, sade Stubb.

Det viktiga är att budgeten stabiliserar och att den inte irrar hit och dit.

Då det gäller inbesparingar säger Stubb att det i det här skedet inte finns någon påtryckning. Våra problem är strukturella, mycket beror på reformer som är på kommande, social- och hälsovårdsreformen, pensionslösningar och det viktigaste: samhällsfördraget. Budgeten återspeglar bara en liten del av politiken, sade Stubb.

Ramarna för budgeten presenteras på torsdag och budgeten offentliggörs på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes