Hoppa till huvudinnehåll

Undantagstillstånd utlyst i Ferguson

Demonstrationer till minne av dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson i USA.
Demonstrant i Ferguson. Demonstrationer till minne av dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson i USA. Bild: EPA/SID HASTINGS missouri,demonstration

I Ferguson i delstaten Missouri i USA har myndigheterna utlyst undantagstillstånd efter oroligheter i natt.

En ung man skadades kritiskt i skottväxling med polisen i samband med gårdagens protester.

Mannen som själv är misstänkt för att ha skjutit mot polisen fördes till sjukhus och uppges ha fått allvarliga skottskador då polisen besvarade elden.

Enligt polisen var minst sex personer inblandade i skottlossningen och fyra poliser har tagits ur tjänst.

Tiotals gripna

Polisen i Ferguson har under de senaste dagarna haft hög beredskap eftersom det ordnats stora demonstrationer till minne av 18-årige Michael Brown som sköts ihjäl av en polis för ett år sedan.

Tiotals personer har gripits i samband med demonstrationerna.

Dödsskjutningen av Michael Brown ledde i fjol till stora protester och en intensiv diskussion om polisvåld mot minoriteter i landet.

Milismän på plats

Mindre protester pågår fortfarande och polisen förbereder sig på en ny natt av oroligheter. Vid midnatt hade ett femtiotal demonstranter trotsat polisens uppmaning om att tömma gatorna.

Även av medlemmar i milisgruppen Oath Keepers har patrullerat på gatorna i Ferguson beväpnade med automatvapen vilket ytterligare ökat spänningarna. Oath Keepers är en organisation beskrivits som högerextrem och medlemmarna vägrar bland annat lyda några order eller bestämmelser som gruppen tolkar att är i konflikt med den amerikanska grundlagen.

Videoklipp på de vita milismännen har spridits på sociala medier och många debattörer på sociala medier frågar sig om hurdant polispådraget skulle vara ifall svarta demonstranter patrullerade i området beväpnade med automatvapen med kikarsikten.