Hoppa till huvudinnehåll

Vasa ännu utan tillnyktringsstation

Här på Klemetsö industriområde finns missbrukarstationen i Vasa. Förhoppningen är att också tillnyktringen kunde finnas här.
Här på Klemetsö industriområde finns missbrukarstationen i Vasa. Förhoppningen är att också tillnyktringen kunde finnas här. Här på Klemetsö industriområde finns missbrukarstationen i Vasa. Förhoppningen är att också tillnyktringen kunde finnas här. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist alkoholistvård

Marianne Siermala är ordförande på stödföreningen för närstående till missbrukare. Hon ser det som ett stort problem att Vasa saknar tillnyktringsstation.

- Det är till och med ett ännu större problem för de närstående. Det anses att det finns upp till femton närstående runt varje alkoholist som är berörda av situationen.

Marianne Siermala är ordförande för Stödföreningen för närstående till missbrukare.
Marianne Siermala är ordförande för Stödföreningen för närstående till missbrukare. Marianne Siermala är ordförande för Stödföreningen för närstående till missbrukare. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist siermala

Vart hamnar då de akut alkoholförgiftade personerna i dag?

- Då ber vi dem vända sig till hälsovårdsstationen eller till centralsjukhuset om situationen är akut. Något annat har vi inte i detta skede, säger Marianne Siermala.

Det var våren 2014. Tillnyktringsstationen på Våghemmet i Vöråstan stängde. Besöken var för få för dygnet runt-öppet, och den nya strategin blev att få ihop tillnyktringsstationen med missbrukarstationen på Grusgatan i Klemetsö.

Men nu har också missbrukarstationen fått problem med inomhusluften.

En renovering gjordes under den tre veckor långa sommarstängningen och nu hoppas Erkki Penttinen, chef för socialt arbete och familjeservice, att man ska kunna fortsätta planera framåt.

Erkki Penttinen är chef för socialt arbete och familjeservice vid Vasa stad.
Erkki Penttinen är chef för socialt arbete och familjeservice vid Vasa stad. Erkki Penttinen är chef för socialt arbete och familjeservice vid Vasa stad. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist erkki penttinen

- Vi försöker få dem alla i samma utrymmen. Vägen från tillnyktringsstationen och vidare till missbrukarvården till anstaltsrehabiliteringen borde vara kort och det hjälper om de finns i samma byggnad. Men nu måste vi vänta och se om renoveringen har hjälpt, säger Erkki Penttinen.

Har det kommit några klagomål hittills?

- Jag har varit där på besök två gånger och en del av personalen säger att inget har förbättrats, att situationen är likadan som tidigare. De klagar ännu på symptom, men vi måste ännu vänta under augusti månad, säger Penttinen.

Våren 2014 hette det att tillnyktringsstationen inte skulle vara stängd längre än året ut. Och Thomas Öhman, SFP, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden, hoppades till och med att stationen enbart skulle vara stängd ett par veckor.

Vad kan du lova? När kommer Vasa senast att ha en tillnyktringsstation igen?

- Jag kan inte utlova något visst datum då allt är färdigt och ok, säger Erkki Penttinen på Vasa stad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten